Тінь ворога: хто з майбутніх нардепів може мати зв'язки з РФ

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Дострокові парламентські вибори в Україні не обійшлися без скандалів. Головною темою стали неоднозначні моменти в біографії низки майбутніх депутатів. Деяких підозрюють навіть у зв'язках із країною-агресором. Це говорить про те, що до кінця перезавантажити українську політичну систему не вдасться – навіть абсолютно нові люди не позбавлені старого минулого.

Викликає певні запитання репутація самовисуванця-мажоритарника Сергія Коровченка, який переміг на виборах у 210-му окрузі в місті Прилуки (Чернігівська область). Щоправда, для виявлення остаточного переможця на цьому окрузі знадобився перерахунок голосів, ініційований головним суперником Коровченка, кандидатом Борисом Приходьком. Перерахунок розпочався 4 серпня, через що Центрвиборчком не встиг оголосити результати виборів у останній відведений для цього законом день – 5 серпня.

Про перемогу Сергія Коровченка оголосили 6 серпня. Майбутній депутат відомий у зв'язку зі своєю роботою на посаді начальника Головного управління юстиції АР Крим у 2013-2014 роках. Тобто тодішній чиновник потрапив у саму гущу подій, пов'язаних із російською анексією Криму, в березні-квітні 2014 року.

Ім'я Сергія Коровченка згадується в перехоплених телефонних розмовах між радником президента РФ Володимира Путіна Сергієм Глазьєвим і депутатом російської Держдуми Костянтином Затуліним, раніше оголошеним в Україні персоною нон ґрата за антиукраїнську діяльність у Криму. Одна з таких бесід відбувалася 28 лютого 2014 року й стосувалася організації кадрових процесів, пов'язаних із незаконним відторгненням півострова. Серед іншого, Глазьєв запропонував Затуліну зберегти за Коровченком посаду «міністра юстиції Криму».

«Я там із Медведчуком зараз зв'язався... У них там уже зараз міністр юстиції Криму, чинний на сьогодні, Коровченко Сергій Володимирович. Це їхній хлопець, вони його добре характеризують», – пояснював Затуліну Глазьєв (детальна розшифровка цих переговорів оприлюднена інтернет-виданням «Цензор.НЕТ»).

Як відомо, одіозний український політик Віктор Медведчук є кумом Володимира Путіна й головою політради партії «Опозиційна платформа – За життя», яка посіла друге місце на виборах 21 липня. Прізвище Медведчука неодноразово згадується під час телефонних переговорів Глазьєва із Затуліним та в інших випадках.

Присутність Коровченка як героя «плівок Глазьєва» викликало певний інтерес з боку українських правоохоронних органів. Однак до офіційних підозр справа не дійшла, та й у Криму Коровченко не залишився, зберігши вірність Україні. Тому з точки зору закону він чистий.

З особою Медведчука пов'язують і ще одного майбутнього депутата – 22-го номера в списку пропрезидентської партії «Слуга народу» Андрія Холодова. У розслідуванні програми «Схеми. Корупція в деталях» вказується, що сім'я Холодових має велику віллу у Відні, яка була куплена в 2013 році за 6 мільйонів євро. Нерухомість оформлена на дружину Холодова Катерину Шаховську, яка, своєю чергою, є кумою дружини Медведчука Оксани Марченко.

У партії «Слуга народу» обізнані про цей зв'язок, але не схильні драматизувати ситуацію, вказуючи на те, що кумою Медведчука є все-таки Катерина Шаховська, а не її чоловік...

Варто відзначити, що в списках СН під 99 номером фігурував навіть громадянин Росії – Максим Соколов. Щоправда, ще до виборів партія відкликала реєстрацію цього кандидата.

І, нарешті, ще один майбутній народний депутат Ірина Борзова, що пройшла до Ради під прапорами «Слуги» за мажоритарним округом №14 у Вінницькій області, є одним із власників фірми «Профіль-Н», яка була зареєстрована в окупованому Росією Криму. За інформацією «Чесно», фірма працює в сфері ресторанного бізнесу й перереєстрована в Криму, відповідно до вимог законодавства РФ. Згідно з даними російської податкової служби, в 2016 році «Профіль-Н» отримав 600 тисяч рублів прибутку.

При цьому в партії «Слуга народу» раніше вказували, що Ірина Борзова більше не займається справами фірми «Профіль-Н» і комусь їх передала. Зазначимо, що Борзова є дружиною Сергія Борзова, колишнього учасника команди КВН «Вінницькі перці», який нещодавно став керівником Державного управління справами.

2019 рік в Україні минув під знаком президентських і парламентських виборів, які мали перезавантажити політичну систему нашої країни, наситивши її новими людьми. Однак навіть нові люди в нашій країні не позбавлені старих «зв'язків».

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: