ЦВК не змогла вчасно оголосити результати виборів: чи будуть наслідки

Читать на русском
Ігор Коліушкоексперт з публічного права
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Затримка оголошення результатів виборів відбулась не через ЦВК.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Наразі не йдеться про відповідальність будь-кого у зв'язку з тим, що остаточні результати виборів оголошені невчасно. До відповідальності можна притягнути в разі, якщо буде доведено бездіяльність або якісь умисні дії членів ОВК, ЦВК», - констатував він.

Експерт зауважив, що притягнення до відповідальності може бути в тому випадку, якщо окружна виборча комісія припинила роботу в той час, коли мала ухвалювати рішення.

«Однак, якщо від членів ЦВК нічого не залежить, вони чекають судових рішень, то про відповідальність не йдеться. Водночас тут можлива колізія норм, яка, з одного боку, визначає термін, а з іншого – порядок підбиття підсумків, який передбачає наявність повної інформації», - підкреслив Коліушко.

В цій ситуації затримка оголошення остаточних результатів виборів не критична.

«До початку роботи ВР є місяць, тим більше вже оголосили, що перше засідання відбудеться 3 вересня», - додав він.

У свою чергу, керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зауважила, що в разі оскаржень результатів голосування ЦВК зобов’язана чекати остаточних судових рішень.

При цьому, як правило, терміни для розгляду цих питань дуже стислі: від 2 до 5 днів, уточнила вона.

«Якщо були фальсифікації, є судовий процес, то ЦВК може оголосити остаточні результати виборів тільки після оголошення судових рішень», - додала експерт.

В Україні відбулися дострокові вибори до Ради: цифри та фактиНа виборах 2019 року було зафіксовано більш ніж 2 тисячі порушень, а на станції в Антарктиді українці підтримали Голос.

«Якщо результати виборів мали оголосити 5 серпня, а оголосять сьогодні чи найближчим часом – це не критично та істотно не вплине. Хіба що реєструвати депутатів почнуть пізніше. Однак все одно перше засідання має відбутись протягом 30 днів з моменту оголошення результатів», - резюмувала Юлія Кириченко.

Нагадаємо, ЦВК 5 серпня повинна була оголосити остаточні результати виборів до Верховної Ради. Однак через численні факти фальсифікацій на дільницях та судові позови члени комісії не встигли цього зробити. Лише 6 серпня ЦВК прийняла протокол з результатами голосування на останньому виборчому окрузі. Сьогодні, 7 серпня, опублікували офіційний список новобраних нардепів.

Раніше «Слово і Діло» підбило підсумки виборів у фактах і цифрах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: