САП оскаржила відмову суду взяти Головіна під варту

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура подала скаргу на відмову суду арештувати колишнього керівника одеської поліції у сигаретній справі.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала апеляційну скаргу на відмову суду взяти під варту колишнього начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, якого Національне антикорупційне бюро та САП підозрюють у заволодінні цигарками.

Про це журналісту «Слова і Діла» повідомив прокурора САП Олексій Скибенко.

«На рішення суду про відмову взяти під варту екс-начальника поліції Одещини було подано апеляційну скаргу», – сказав прокурор.

Як відомо, суд відправив Головіна під цілодобовий домашній арешт. В обґрунтування такого рішення, суддя вказала, що Головін хоч і підозрюється у вчиненні умисного особливо тяжкого злочину, він раніше не судимий, має міцні соціальні зв'язки, а саме дружину та чотирьох дітей. Також він хоча і не працює на сьогоднішній день, проте за час перебування на службі в поліції нагороджений численними подяками та державними нагородами. Тому, суддя погодилися із позицією сторони захисту, що такі дані про особу підозрюваного спростовують позицію сторони обвинувачення щодо суспільної небезпечності такої особи і необхідності його через саму лише тяжкість покарання за злочин, який йому інкримінується, виключно утримувати під вартою.

Також суддя Жовноватюк вважає перебільшеними твердження САП про те, що належність дружині Головіна частки на квартиру в окупованому Росією Криму свідчить на користь ризику переховування. Суд взяв до уваги належну поведінку підозрюваного в статусі свідка у вказаному провадженні, що спростовує ризик його переховування.

Крім того, на думку судді, надійним запобіжником від переховування Головіна є не лише взяття його під варту, а й обов'язки здачі закордонних паспортів та не покидати місце проживання без дозволу. Так само, як вважає Жовноватюк, ризик імовірного впливу на свідків, спеціалістів та експертів у справі нівелюється покладання обов'язку не спілкуватися із вказаними особами. Тому, суддя вважає, що САП не довела, що запобіжний захід не пов'язаний із триманням під вартою не зможе забезпечити належну процесуальну поведінку Головіна і виконання ним процесуальних обов'язків.

Водночас суддя Жовноватюк встановила, що обставини затримання Головіна не можна вважати законними.

Нагадаємо, екс-заступника Головіна Костянтина Гейка суд теж відправив під домашній арешт, попри те, що його раніше оголосили в розшук у зв'язку з переховуванням від правоохоронців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: