Контрабанда сигарет: НАБУ порушило провадження проти ГПУ та ДФС

Читать на русском
В Антикорупційному бюро перевіряють підлеглих генерального прокурора Юрій Луценка та головного фіскала України Мирослава Продана у справі про контрабанду сигарет.
ГПУ, ДФС, сигарети, НАБУфото: «Слово і Діло»

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактами ймовірного зловживання службовим становищем та легалізації грошових коштів або іншого майна чиновниками Генеральної прокуратури та Державної фіскальної служби.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

У Бюро розповіли, що в листопаді 2017 року до Одеського морського торговельного порту з Лівану прийшли сім контейнерів із сигаретами. В середині грудня слідчим слідчої групи управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Станіславом Хімічем на підставі ухвали Печерського райсуду Києва був проведений обшук у зазначених контейнерах. За результатами слідчих дій у контейнерах знайшли трохи більш ніж 3,6 мільйона пачок сигарет, які пізніше були передані на зберігання приватній компанії.

Детективи провели допит директора компанії Тиграна Мелконяна, в результаті якого він не згадав кількість пачок сигарет, прийнятих на зберігання від Генпрокуратури. Станом на момент допиту сигарети перебувалия на складі компанії.

За версією НАБУ, службові особи Департаменту з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки ГПУ за попередньою домовленістю з чиновниками ДФС створили умови для отримання неправомірної вигоди для себе й третіх осіб під час митного оформлення товарів, а також подальшої легалізації попередньо одержаної неправомірної вигоди. У Бюро вважають, що працівники ГПУ вилучили зазначені пачки сигарет і мають намір їх передати третім особам в Україні без проведення митних формальностей і сплати митних платежів. Детектив додав, що після отримання дозволу слідчого судді на знищення товарно-матеріальних цінностей чиновники прокуратури, можливо, планують підписання фіктивних актів про утилізацію вилучених тютюнових виробів.

У Бюро просили суд надати тимчасовий доступ до складського приміщення, де зберігаються зазначені пачки сигарет для проведення огляду. Детектив додав, що директор приватного підприємства у відповіді на запити НАБУ відмовився надати копії документів, які складалися під час прийому-передачі та зберігання вилучених під час обшуку пачок сигарет.

Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ порушило провадження проти суддів ОАСК, які задовольнили позов Романа Насірова.

Раніше Бюро отримало доступ до телефонів фігурантів справи чиновниці міграційної служби.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: