У суді пояснили, чому не взяли Головіна під варту

Читать на русском
Столичний райсуд вирішив, що до колишнього керівника одеської поліції можна застосувати більш м'який запобіжний захід.
Дмитро Головінфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Суд відправив під домашній арешт колишнього начальник Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, оскільки Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою не було доведено, що до підозрюваного не можливо застосувати інший більш м'який запобіжний захід, ніж взяття під варту.

Про це йдеться у мотивувальній частині рішення слідчої судді Солом'янського районного суду міста Києва Вікторії Жовноватюк від 26 липня, повідомляє «Слово і Діло».

На думку судді, Головін хоч і підозрюється у вчиненні умисного особливо тяжкого злочину, він раніше не судимий, має міцні соціальні зв'язки, а саме дружину та чотирьох дітей. Також він хоча і не працює на сьогоднішній день, проте за час перебування на службі в поліції нагороджений численними подяками та державними нагородами. Тому, суддя погодилися із позицією сторони захисту, що такі дані про особу підозрюваного спростовують позицію сторони обвинувачення щодо суспільної небезпечності такої особи і необхідності його через саму лише тяжкість покарання за злочин, який йому інкримінується, виключно утримувати під вартою.

Також суддя Жовноватюк вважає перебільшеними твердження САП про те, що належність дружині Головіна частки на квартиру в окупованому Росією Криму свідчить на користь ризику переховування. Суд взяв до уваги належну поведінку підозрюваного в статусі свідка у вказаному провадженні, що спростовує ризик його переховування.

Крім того, на думку судді, надійним запобіжником від переховування Головіна є не лише взяття його під варту, а й обов'язки здачі закордонних паспортів та не покидати місце проживання без дозволу. Так само, як вважає Жовноватюк, ризик імовірного впливу на свідків, спеціалістів та експертів у справі нівелюється покладання обов'язку не спілкуватися із вказаними особами. Тому, суддя вважає, що САП не довела, що запобіжний захід не пов'язаний із триманням під вартою не зможе забезпечити належну процесуальну поведінку Головіна і виконання ним процесуальних обов'язків.

Водночас суддя Жовноватюк встановила, що обставини затримання Головіна не можна вважати законними.

Нагадаємо, екс-заступника Головіна Костянтина Гейка суд теж відправив під домашній арешт, попри те, що його раніше оголосили в розшук у зв'язку з переховуванням від правоохоронців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: