Суд відправив під домашній арешт екс-начальника поліції Одеської області

Читать на русском
Столичний райсуд частково задовольнив клопотання антикорупційного прокурора про обрання запобіжного заходу колишньому головному поліцейському Одещини.
Дмитро Головінфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитра Головіна, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у заволодінні цигарками, які були незаконно вилучені правоохоронцями.

Таке рішення 26 липня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк за результатами розгляду клопотання НАБУ і САП, повідомляє журналіст «Слова і Діла» з зали суду.

Також на Головіна поклали низку обов'язків, зокрема, носити електронний браслет і здати закордонні паспорти.

За словами прокурора САП Романа Симківа, слідчі Генеральної прокуратури у листопаді 2017 року провели обшук на території Одеського морського торговельного порту в 7 контейнерах, де зберігалися 3,6 млн пачок цигарок для подальшого транзиту. В ході обшуки були вилучені всі пачки цигарок і були передані на зберігання на склад в Одесі. Таким чином цигарки потрапили в Україну без розмитнення. Згідно попереднього плану, ці цигарки мали «знищити» на підставі рішення слідчого судді, склавши фіктивний акт знищення, а самі цигарки можна було продавати в України через мережу інтернет або переправити їх до Європи. Проте влітку 2018 року Генпрокуратурою було ухвалено рішення про передачу цієї справи до одеської поліції, проте саме провадження передали не Слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області, а до Главку.

Як стверджували прокурори, надалі колишній керівництвом ГУ НП в Одеській області Головіним та його заступником Костянтином Гейком був розроблений новий план заволодіння цими цигарками. Так, вони вступили в змову з місцевим бізнесменом Олександром Чудаковим та іншими не встановленими особами. Згідно плану, ці цигарки мали передати на зберігання до складу однієї з фірм, яку контролює Чудаков. Таким підприємством стало ТОВ «Агат-2016», де керівником був Валерій Капітанчук, який наразі переховується від правоохоронців за кордоном, але йому заочно повідомлено про підозру. З цим підприємством заступник Головіна підписав договір зберігання речдоків, а сам екс-начальник поліції наказав своїм підлеглим, а саме слідчим СУ НП в Одеській області перевести ці цигарки на склади Чудакова, які за договорами були фірми «Агат-2016». Пізніше Головін нібито дав слідчим номер бізнесмена Чудакова і сказав, що він працівник Служби безпеки України і проконтролює перевезення товару. Вже у вересні 2018 року цигарки зникли зі складу фірми. Частину цих цигарок продавали через інтернет, а іншу – вивезли до Європи.

Пізніше, за словами прокурорів, у фірми «Агат-2016» змінився власник, яким за 100 доларів став Геннадій Прохоров, хоча за документами купівля вартувала 1,5 млн грн. За даними слідства, ця схема нанесла збитків власникам цигарок на 13,46 млн грн.

Таким чином, прокурори САП просили суд взяти Головіна під варту із заставою в 23,13 млн грн. За словами прокурора, сторона обвинувачення наполягає на взяття екс-начальника поліції під варту, оскільки інший більш м'який запобіжний захід не забезпечить його задовільну процесуальну поведінку. На думку прокурорів, існують ризики переховування Головіним від суду та правоохоронців, зокрема, на території окупованого Росією Криму, де в нього є житло, а також може застосувати свої зв'язки для переховування; також екс-начальник може сховати, знищити або спотворити речові доказі, використовуючи свої зв'язки, завдяки яким, за словами прокурорів, він завчасно знав про обшуки НАБУ; Головін ще може впливати на свідків, спеціалістів та експертів, а також перешкоджати слідству іншим чином.

Нагадаємо, НАБУ затримало Головіна за підозрою у заволодінні майном.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: