Розвиток культури в містах: що обіцяють мери

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками українських політиків. Сьогодні пропонуємо подивитися, що обіцяють і роблять мери обласних центрів щодо розвитку культури в містах.

Віталій Кличко у своїй передвиборчій програмі обіцяв забезпечити пріоритетність виділення коштів на реставрацію й відновлення історичних та культурних пам'яток Києва. В 2014 році на виконання програми «Збереження, розвиток, реконструкція та реставрація пам'яток історії та культури» було передбачено 5 млн грн, а використано 2,7 млн. У 2016 році на реконструкцію та реставрацію культурних пам'яток столиці виділили бюджет у сумі 9,6 млн грн, у 2017 році цю суму збільшили до 14,3 млн грн, минулого року – до 33 млн. Тож Кличко поки обіцянку виконує.

У березні 2015 року Кличко пообіцяв використовувати всі правові засоби, щоб повернути кінотеатр «Зоряний» у комунальну власність міста. Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21 квітня 2015 року приміщення кінотеатру на вулиці Московській, 31/33 залишається у власності ТОВ «Кіноцентр «Зоряний». У травні минулого року Київрада проголосувала за повернення кінотеатру в комунальну власність. А міській адміністрації доручили розпочати переговори з кінцевими власниками майна про повернення майна його в комунальну власність. Але станом на квітень 2019 року, за даними Державного реєстру прав на нерухоме майно, будинок усе ще в праві приватної власності ТОВ «Фуд Ріелті».

Мер Дніпра Борис Філатов минулого року виконав обіцянку реконструювати будівлю будинку культури в селищі Краснопілля. В підсумку в 2018-му в будівлі утеплили фасади мінераловатними плитами, замінили вікна на енергоощадні, влаштували внутрішні системи каналізації, теплопостачання, холодного й гарячого водопостачання, облаштували пандус, встановили нові двері, системи кондиціонування, облицювали стіни та стелі гіпсокартоном. Повністю роботи мають завершити в другій половині цього року.

Руслан Марцінків обіцяв, що в 2019 році відбудеться фестиваль «Карпатський простір» та екофестиваль «Місто свідомих людей». Одну обіцянку мер Івано-Франківська вже виконав – фестиваль «Карпатський простір» відбувся з 3 до 5 травня. Щодо екофестивалю, то «Слово і Діло» зараз чекає відповіді з цього приводу.

Андрій Садовий минулого рокудав дві обіцянки щодо Музею народної архітектури та побуту – збудувати нову будівлю для адміністративного корпусу музею на вулиці Чернеча Гора та повернути наявний корпус монастирю Свято-Іванівської Лаври: «Ми беремо зобов'язання перед громадою Львова, перед усією церковною громадою, що ми будемо швидко рухатися й з'явиться красень інформаційний центр, який прославлятиме ім'я Шептицького. Що ми збудуємо нову будівлю для адміністративного корпусу. Що ми збудуємо нову будівлю для фондосховища й ми з великою честю повернемо для церкви, для Лаври, будівлю, яка по праву належить їм тому, що вона була збудована за церковні гроші».

Крім того, мер Львова ще чотири роки тому обіцяв збудувати новий виставковий центр. Станом на кінець 2018-го під нього лише виділили землю.

Міський голова Рівного Володимир Хомко в 2017 році запевняв, що збудує будинок культури. Але станом на серпень минулого року в місті не велося й не планувалося будівництво будинку культури. Тож усе ще чекаємо виконання обіцянки.

Сергій Сухомлин у своїй передвиборчій програмі пообіцяв створити молодіжний арт-центр на базі кінотеатру. У 2016 році оголосили конкурс на кращий проект перетворення кінотеатру «Жовтень» в молодіжний арт-центр. У 2018 році в міській раді Житомира повідомили, що проект має перспективний характер, але цього року його в життя не втілять. «Зараз у нас є звернення громадських організацій, які готові взяти в оренду цей об'єкт і зробити там молодіжний арт-центр», – повідомив Сухомлин кілька місяців тому.

Відкрити молодіжний центр цьогоріч обіцяв також мер Хмельницького Олександр Симчишин. «Зараз будемо готуватися до проведення конкурсу. Я думаю, що восени ми вже зможемо замовити проектно-кошторисну документацію, а на 2019 ремонтувати саме приміщення. І в 2019 році молодіжний центр має розпочати свою діяльність», – сказав він. Минулого року рішення створити центр підтримала міська рада, в бюджеті на його створення передбачено 3,6 млн грн.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як мери облаштовують велосипедні доріжки в містах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: