Вуличне освітлення в містах: що обіцяють мери

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками українських політиків. Сьогодні пропонуємо подивитися, що обіцяють і роблять мери обласних центрів щодо вуличного освітлення в містах.

Свої обіцянки, які стосуються вуличного освітлення, минулого року виконав Борис Філатов. У місті було встановлено 6 тисяч 222 світильника на 199 вулицях, встановлено 110 одиниць світильників у селищі Авіаторське, реконструйоване освітлення на 20 вулицях селища Краснопілля та прокладено 211 км повітряної лінії в Дніпрі (хоча мер обіцяв лише 128 км).

Столичний мер Віталій Кличко обіцяв, що цього році 90% вуличного освітлення Києва буде сучасним: «Більша увага буде до модернізації освітлення Києва. Близько 700 млн грн скеруємо на це. Щоб до кінця 2019-го вже 90% зовнішнього освітлення в столиці було сучасним». Також він обіцяв, що до кінця 2019-го на 120 вулицях старе вуличне освітлення замінять на сучасне.

У Житомирі цього року мають перейти на світлодіодне освітлення, для цього необхідно близько 8,7 тисячі ліхтарів. «Ми повністю йдемо за планом про який ми говорили, цьогоріч розпочнуться роботи й наступного року ми повністю перейдемо на світлодіодне освітлення», – пообіцяв мер Сергій Сухомлин. У січні він повідомив, що практично всі світильники за тендером отримані, частина вже була встановлена в грудні. «Станом на 21 лютого 2019 року замінили 3 тисячі 74 світильника на світлодіодні, що становить близько 45% від запланованого обсягу. Нам потрібно замінити ще близько 4 тисяч ліхтарів для того, щоб повністю перейти на світлодіодне освітлення вулиць і доріг міста Житомира», – розповів чиновник.

Анатолій Бондаренко перебуває в процесі виконання своєї обіцянки встановити освітлення 100 пішохідних переходів у Черкасах. Станом на кінець травня освітлення переходів було встановлено на восьми вулицях: Надпільна, Гагаріна, Благовісна, Лазарева, Припортова, Козацька, Верхня Горова та Замковий узвіз. Також планується підсвітити переходи на бульварі Шевченка, вулиці Десантників, Байди Вишневецького, Хрещатику, Сержанта Смирнова, Канівській, Менделєєва та Небесної Сотні.

Мер Сум Олександр Лисенко в своїй передвиборчій програмі 2015 року обіцяв відновити освітлення в приватному секторі міста, але все ще виконує її. Станом на кінець 2016 року в місті був виконаний капітальний ремонт електричних мереж вуличного освітлення приватного сектора на вулиці Косівщина, пішохідній доріжці між житловими масивом «Баси» та вулицею Корсакова, вулицях Засумській та Матюшенка, пішохідній доріжці від вулиці Східній до Ювілейної, вулиці Котляревського. Також були повністю освітлені райони Веретінівка, Ганнівка, Ювілейна (Східна), вулиці Чекалкіна, Котляревського, пішохідний маршрут через лісовий масив на «Баси», вулиці Перемоги, Зв'язківців, Щепкіна, Кармелюка, Грабовського, Юрія Липи.

Олександр Сєнкевич заявив, що в 2019 році буде розроблена стратегія із заміни всіх освітлювальних приладів на LED-лампи. «Ми будемо капітально ремонтувати мережі зовнішнього освітлення. Так, цього року буде розроблена стратегія із заміни всіх освітлювальних приладів на LED-лампи. У такого обладнання є ряд важливих переваг. По-перше, такі лампи довговічні. Крім того, вони більш ощадні й світять яскравіше», – сказав міський голова Миколаєва. Станом на травень Миколаїв поступово переводять на сучасне вуличне освітлення. Департамент житлово-комунального господарства цього року має встановити нові світлодіодні вуличні ліхтарі на всіх транспортних кільцях міста. LED-світильники вже працюють у мікрорайонах Тернівка, Намив та в районі площі Перемоги.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що мери обіцяють із закупівлі й ремонту громадського транспорту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: