Армія та військово-промисловий комплекс: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють щодо розвитку та реформи Збройних сил України та військово-промислового комплексу.

Відзначимо, що в програмах партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Батьківщина» немає обіцянок щодо армії, ЗСУ або військово-промислового комплексу.

Головний тренд обіцянок інших трьох партій – реформування української армії за стандартами НАТО. «Слуга народу» також обіцяє встановити витрати на оборону не менш ніж 5% ВВП, децентралізувати та демонополізувати оборонні держзакупівлі й запровадити систему навчання та перенавчання солдатів і офіцерів.

У планах «Голосу» створити гідні умови служби для військових, а також умови для якісного забезпечення, підвищення навичок, армійського й професійного зростання, комфорту побуту. Крім того, партія Святослава Вакарчука обіцяє зробити закупівлі в оборонному секторі прозорими, сприятиме постійному підвищенню боєздатності армії, розвивати військову медицину, підвищити якість підготовки і кваліфікації військових медиків (впроваджувати програми стажування та профільного навчання в структурах НАТО). Окремим пунктом прописано, що потрібно спиратися на досвід Швейцарії та Ізраїлю в створенні системи територіальної оборони й військового резерву.

У «Європейській солідарності» обіцяють збільшити витрати на оборону до 6-7% від ВВП, сприяти розвитку протиповітряного щита України, авіації та флоту, зберегти на перехідний період загальний військовий призов із терміном служби 6 місяців, приділяти особливу увагу розробкам, які мають оборонне значення. До речі, в партії Петра Порошенка також є обіцянка створити систему військового резерву за зразком Швейцарії.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 щодо відносин із Росією, окупованих територій і подолання бідності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: