Подолання бідності: що обіцяли партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям з приводу подолання бідності та збільшення доходів населення.

«Слуга народу» дає небагато обіцянок щодо економіки та підвищення рівня життя. Партія в своїй програмі дає досить узагальнену обіцянку: створити національну економічну стратегію з ключовою метою – досягти вищого за середньоєвропейський рівня доходів та якості життя українців.

Також є в СН новела, яку раніше не використовувала жодна з політсил. Президентська партія обіцяє запровадити «економічний паспорт українця», за яким усі діти отримуватимуть частку від експлуатації природних ресурсів на індивідуальні рахунки.

«Опозиційна платформа – За життя» щедро обіцяє підвищити мінімальну зарплату, прожитковий мінімум та мінімальну пенсію до 7 тис. грн. Також ОПЗЖ має намір встановити неоподатковуваний дохід фізичних осіб на рівні мінімальної зарплати.

В програмі ОПЗЖ також присутня загальна обіцянка «за все хороше» – застосувати формулу національного успіху, «де пріоритетними є питання, які об’єднують людей, – підвищення рівня життя, доходів, спільне управління країною, що дозволить консолідувати суспільство».

У «Голосі» обіцяють зробити соціальну допомогу адресною. Йдеться про те, що підтримку від держави мають отримували ті, кому вона дійсно потрібна та в достатньому для нормального життя обсязі. «Вся соціальна допомога буде побудована на філософії «гроші ходять за людиною» та спрямована на конкретну окрему людину та її потреби», – написано в програмі партії Вакарчука.

Також «Голос» обіцяє запроваджувати накопичувальну пенсійну систему, щоб згодом «більшість пенсіонерів змогли жити за рахунок своїх власних накопичень, а не залежати від держави».

У «Батьківщини» досить конкретні обіцянки, які згодом буде легко перевірити на виконання. Партія прописала в своїй програмі, що має намір досягти за 5 наступних років рівня середньої зарплати Польщі в доларовому вимірі та підняти мінімальну пенсію до рівня 3 тис. 94 грн.

Щодо пенсій, то «Батьківщина» також обіцяє запровадження накопичувальної системи, при цьому держава має гарантувати збереження приватних пенсійних рахунків та щороку проводити індексацію.

Окрім того, партія Юлії Тимошенко обіцяє «відновити справедливість» для тих людей, які втратили свої банківські вклади та власність під час стрімкого падіння курсу гривні. Вочевидь, ідеться про інфляцію в 2016 році.

«Європейська солідарність» збирається подолати бідність «шляхом підвищення результативності праці, реалізації власної ініціативи та спрощеного доступу до інвестиційних капіталів».

Ще один варіант подолання бідності, запропонований ЄС, – «через копітку працю». При цьому держава має гарантувати рівний доступ до бюджетних коштів (публічні закупівлі, програми розвитку/грантові програми розвитку малого та середнього підприємництва, безподатковий/пільговий період для розвитку бізнесу).

У програмі ЄС прописано, що партія сприятиме створенню робочих місць із високими зарплатами, стимулюючи залучення інвестицій, освіту та інновації.

Також у програмі ЄС є окремий соціальний блок, де підвищувати пенсії та допомогу малозабезпеченим планується «шляхом зростання надходжень до бюджету». Крім цього, з держбюджету підтримуватимуть тих, хто найбільше потребує соціальної допомоги: пенсіонерів, багатодітні родини, сім’ї учасників АТО/ООС.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсії та пільг, а також щодо зарплат українців, медицини та інших тем.

Всі обіцянки з програм партій, що беруть участь у дострокових виборах, можна подивитися в інтерактивному розділі «Слова і Діла». Також у розділі можна спробувати проголосувати за відкритими списками й дізнатись, які мажоритарники балотуються на вашій дільниці, включаючи тих, хто вже був нардепом і не впорався з обіцянками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: