Відносини з РФ: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям щодо відносин з Російською Федерацією.

У «Слуги народу», яка є лідером електоральних симпатій, в програмі є лише одна обіцянка щодо відносин з РФ, яка, по суті, дублює обіцянку щодо повернення окупованих територій. СН береться забезпечити законодавчий супровід ініціатив президента України, спрямованих на відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України, навіть не згадуючи в своїй програмі РФ.

Тому, якщо зі скупої передвиборчої риторики кандидатів СН кожен виборець робить якісь свої висновки, то згодом може зіткнутися з відповіддю: «Ми такого не обіцяли!».

До речі, з приводу повернення окупованих територій – теми, дотичної до відносин із північним сусідом та, за сумісництвом, країною-агресором, то в «Слуги народу» найменше обіцянок серед прохідних до Ради партій.

Лише одна обіцянка щодо взаємин з РФ у програмі «Опозиційної платформи – За життя». Політсила обіцяє припинити політику обопільних санкцій та відновити взаємовигідні торгівельно-економічні зв’язки з Росією та країнами СНД. Схоже, що це той рідкісний варіант, коли «опоблоківці» налаштовані справді виконати обіцяне.

«Батьківщина» також неохоче фіксує обіцянки про взаємини з Росією. В програмі партії є лише одна – розпочати шлях до миру «з безумовного звільнення Росією всіх в'язнів сумління, полонених і заручників».

«Голос» у своїй програмі стоїть на позиції тиску на країну-агресора, щоб повернути окуповані землі. В програмі йдеться про «безкровну деокупацію» загарбаних територій і безпечну реінтеграцію людей, «яких Росія зробила заручниками».

Політсила обіцяє посилити тиск на РФ, зокрема й міжнародний, заради продовження «політичних і економічних санкцій та ізоляції Росії на світовій арені» та повернення в Україну всіх полонених та ув'язнених громадян України. Також політсила обіцяє збільшувати тиск на Росію за незаконну анексію та окупацію АРК: «Крим не може ставати предметом торгу з країною-агресором».

Ще одна програмна обіцянка партії стосується енергетичної незалежності України, зокрема й від Росії.

Програмні обіцянки «Європейської солідарності» щодо відносин із Кремлем перегукуються з обіцянками щодо повернення окупованих територій. Ідеться про політико-дипломатичний шлях повернення Криму та частини Донбасу, а також постійне привертання уваги світу до злочинних дій Росії щодо українських громадян.

Партія ЄС обіцяє посилювати санкції до країни-агресора доти, «доки останній російський солдат не залишить територію України, а контроль над нею не повернеться до української влади».

Серед прохідних до парламенту партій ЄС єдина обіцяє захистити інформаційний простір від гібридної агресії РФ та будь-яких інших викликів епохи – «інформаційних, сенсових і наративних воєн». Зокрема, в програмі ЄС ідеться про просування українського культурного продукту в країнах Центрально-Східної Європи, в тому числі й на території РФ, де живуть мільйони українців.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсій та пільг, а також щодо зарплат українців та медицини.

Усі обіцянки з програм партій, що беруть участь у дострокових виборах, можна подивитися в інтерактивному розділі «Слова і Діла». Також у розділі можна спробувати проголосувати за відкритими списками й дізнатись, які мажоритарникі балотуються на вашій дільниці, включаючи тих, хто вже був нардепом і не впорався з обіцянками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: