У Мін'юсті відреагували на законопроект Зеленського про люстрацію

Читать на русском
У Міністерстві юстиції України вважають законопроект Володимира Зеленського про люстрацію чиновників часів президента Петра Порошенка популістським і реваншистським.

У Міністерстві юстиції України вважають законопроект Володимира Зеленського про люстрацію чиновників часів президента Петра Порошенка популістським і реваншистським.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов, пише «Слово і Діло».

«Поданий законопроект про люстрацію звичайно переслідує лише дві мети - підвищити рейтинг перед виборами і покрити високопоставлених чиновників режиму Януковича, які були люстровані, а тепер повертаються до влади», - написав Пєтухов.

Заступник міністра назвав законопроект популістським і реваншистським і аргументував свої слова таким чином: «Чому популізм? Тому що прямо включає виборні посади, що не відповідає критеріям люстрації, визначеними у рішеннях ЄСПЛ (і ці люди нам говорили, що чинний закон є «несправедливим»). Чому реваншизм? Тому що ставить на один щабель людей, які розстрілювали Майдан і тих, хто його захищав. Таким чином нівелюється цінність Революції Гідності, вона за фактом прирівнюється до Антимайдану».

За словами Пєтухова, законопроект необхідно направити на аналіз Венеціанській комісії.

«Закон «Про очищення влади» отримав висновок Венеціанської комісії. Думаю для виключення будь-яких сумнівів і цей законопроект має отримати висновок європейських експертів. А ми тим часом будемо слухати аргументації домашніх «експертів», які його розробляли, і занотуємо на майбутнє», - вважає Пєтухов.

Заступник міністра також висловив сумніви щодо того, що законопроект буде ухвалений.

«У цієї Ради вже немає пленарних днів, так що законопроект не буде розглянутий, а відповідно після виборів буде повернуто Президенту. Чи буде він поданий до нової Ради? Не знаю. Але він точно не буде ухвалений. Після збору електорального врожаю він буде покладений на полицю історії», - вважає Пєтухов.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пропонує розширення дії закону про очищення влади (про люстрацію) на президента, депутатів, міністрів та інших топ-чиновників, які займали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.

Раніше посли країн G7 розкритикували ідеї Зеленського про нову люстрації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: