Бойко, Тимошенко та Гройсман: у кого які шанси стати прем'єром

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Олексій Якубінполітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Як би це не звучало, але рейтинг можливих прем'єрів показав, що Бойко та Тимошенко виглядають більш виграшно в очах виборців на тлі інших.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородній.

«Трійка лідерів серед потенційних кандидатів у прем'єри залишається незмінною, що цілком зрозуміло. Гройсман залишається, і йому якось вдалося відмежуватися від негативного шлейфу Порошенка. З Тимошенко все передбачувано, вона веде непогану кампанію», – зазначив Загородній.

На його думку, в Тимошенко дійсно хороші шанси стати прем'єром, якщо «Батьківщина» йде в коаліцію зі «Слугою народу», що цілком можливо. Щодо Бойка, то він за всіма соцопитуваннями лідирує. Цьому є пояснення, але прем'єром він стане лише в разі дуже широкої коаліції в майбутній Раді.

«Наприклад, ОПЗЖ разом зі «Слугою народу», – уточнив експерт.

Перша позиція Бойка в рейтингу можливих прем'єрів пов'язана з кількома причинами. По-перше, партія нарощує свій електорат, додав він.

«По-друге, він має цей свій електорат. Він показує, що в нього є зв'язки з Москвою, він туди постійно їздить. Це рухає його партію вперед. Зрозуміло, що Бойко, як і Тимошенко, на тлі цього дитячого садка виглядає стабільнішим хоча б для своєї частини електорату», – пояснив Загородній.

Політолог Олексій Якубін зазначив, що президентські вибори показали, що люди хочуть повернути зв'язок між політиками й своїм баченням життя. Однак після такої хвилі, як правило, йде наступна хвиля – хочуть бачити тих, хто пропонує конкретні рішення тієї чи іншої проблеми, які стоять перед суспільством.

«Можна по-різному ставитися до нього, але Бойко якраз пропонує алгоритми, а не просто говорить гаслами. Зокрема, це стосується найбільш гострої проблеми – тарифів. Так ось, Бойко конкретно говорить, що можна домовитися з РФ про ціну на газ, про транзит», – уточнив він.

Тобто суть у тому, що всі ті, хто пропонує рішення проблем, які хвилюють суспільство, мають відгук, їхні пропозиції викликають резонанс, підкреслив політолог.

Політолог Ігор Петренко зазначив, що партія Гройсмана до парламенту не потрапить, і його шанси невеликі. Зеленський також досить жорстко оцінював роботу уряду та Гройсмана.

При цьому, напевно, не можна виключати, що питання призначення прем'єр-міністра може бути більш широким полем для домовленостей фінансово-промислових груп. Тут якраз Гройсмана багато хто сприймає нормально, уточнив він.

Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи БойкоМир та торгівля з Росією, відміна медреформи, а також зниження тарифів обіцяє кандидат в нардепи та лідер Опозиційної платформи – За життя.

«Можливо, його кандидатуру розглянуть як другий варіант, якщо в першого виникнуть серйозні проблеми і будуть залучені фінансово-промислові групи. Однак ось так із першого разу Гройсман навряд чи залишиться», – підкреслив Петренко.

Згідно з опитуванням КМІС, проведеним із 25 червня до 7 липня 2019 року Юрій Бойко отримав 12,8% підтримки, Юлія Тимошенко – 12,3%, чинний прем'єр-міністр Володимир Гройсман – 9,6%;

Нагадаємо, про те, як прем'єр виконує свої обіцянки, ми писали в матеріалі «Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так це».

Що встиг наобіцяти кандидат у нардепи Юрій Бойко – тут. Більше про обіцянки Тимошенко – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: