Обіцянки «Опозиційної платформи – За життя»: чи збільшать пенсії до 7 тис. грн

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії «Оппозиційна платформа – За життя» усфері пенсійного забезпечення. Зокрема, в планах партії домогтися збільшення пенсійних виплат до 7 тисяч гривень.

Економічний експерт Андрій Блінов зазначив, що в принципі всі соціалістичні ідеї можна віднести до популістських.

Пенсії та пільги: що обіцяють партії на виборах-2019Пенсії 7 тисяч гривень, накопичувальну систему зі щорічною індексацією та 400 тисяч гривень за третю дитину щедро обіцяють політсили, які можуть пройти до парламенту.

«На сьогодні пенсії в нас солідарні. В нас є два рівні – солідарний та накопичувальний пенсійний фонд. Накопичувальний пенсійний фонд – це індивідуальне бажання громадян. Вони самі відраховують відсотки, це може робити роботодавець. Однак держава тут ні до чого, адже всі фонди приватні або спеціалізовані відомчі», – підкреслив Блінов.

У солідарній системі все відносно просто. Базою для пенсій за віком, вислугою років є заробітна плата, додав він.

«Це складно усвідомити людям, які працювали 30 років тому, коли їм розповідали, що важливий статус у суспільстві, нагороди чи, наприклад, якесь навантаження», – уточнив експерт.

За його словами, на сьогодні Пенсійний фонд, як у будь-якій ринковій економіці, трактує все дуже просто – скільки років сплачувалися пенсійні внески. Відповідно, скільки внесків вносили для попередніх поколінь, але фактично для себе, стільки людина й отримуватиме в певному перерахунку від можливостей економіки.

«Можливості економіки наразі такі: маємо зарплату в країні 10 тисяч гривень, ставку ЄСВ, який є базовим для ПФ, – 22%. З них до Пенсійного фонду потрапляють близько 18%. 18% від 10 тисяч гривень є базою для нарахування пенсій, це 1800 гривень», – пояснив Блінов.

Тобто, навіть якщо вважати, що в нас кількість працюючих дорівнює кількості пенсіонерів, хоча цей показник трохи менший, то ми говоримо про те, що середню пенсію ледве можна забезпечити на рівні 2000 гривень, підкреслив він.

«Ми чуємо про те, що в нас середня пенсія 2903 гривні. Це пов’язано з тим, що держава постійно дотує бюджет Пенсійного фонду, якому дуже сильно не вистачає коштів ЄСВ. Тому на сьогодні перед тим, як встановлювати й пропонувати пенсії в розмірі 7000 гривень, потрібна докорінна зміна солідарної системи», – наголосив фахівець.

На його думку, потрібне чітке відокремлення тих людей, які отримують кошти, працюючи, наприклад, не на державних посадах, де немає класичного соціального страхування, а є відрахування держави на зарплати. Відповідно, Пенсійний фонд має опікуватися саме виплатами тих людей, які застраховані у відповідних соціальних фондах. Також потрібно розвивати всі три рівні пенсійної системи, включаючи обов’язково накопичувальну систему.

Крім того, в нас є спеціалізовані статуси, що також потребують відокремлення. Наприклад, військові в нас не сплачують ЄСВ. За них держава потім сплачує пенсію, фактично це пенсія військовим-пенсіонерам, додав він.

Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи БойкоМир та торгівля з Росією, відміна медреформи, а також зниження тарифів обіцяє кандидат в нардепи та лідер Опозиційної платформи – За життя.

«Однак абсолютно зрозуміло, що в найближчому майбутньому жоден мінімальний чи навіть середній рівень пенсії на рівні 7 тисяч неможливий. Це можливо, хіба якщо відбудеться різка інфляція, девальвація та решта негативних економічних процесів. Однак є сподівання, що цього ніхто не бажає. Крім того, є позиція НБУ, що інфляція в Україні не має перевищувати 5%. Якщо в нас буде висока інфляція, населення лише біднішатиме», – резюмував Андрій Блінов.

Раніше ми розбиралися, що обіцяють політичні партії з приводу зарплат українців. Також «Слово і Діло» дізналося, що партії пропонують для пенсіонерів.

Про обіцянки кандидата в нардепи Бойка читайте тут.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: