Аграрний сектор і земельні відносини: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють щодо аграрного сектора та земельних відносин.

У «Слуги народу» в програмі лише одна обіцянка на аграрну тематику – скоротити кількість процедур у будівництві та відведення землі. «Опозиційна платформа – За життя» пропонує питання відкриття ринку сільськогосподарської землі вирішити на загальнонаціональному референдумі. Також є обіцянка зберегти землю у власності українських селян.

«Батьківщина» обіцяє підтримку малих і середніх фермерських господарств і сільськогосподарських підприємств. Партія виступає за продовження мораторію на продаж землі, але з винятком – щоб фермери, малі та середні сільгоспвиробники, які живуть і працюють на землі, могли викупити її без аукціонів за рахунок пільгових кредитів. Також партія Юлії Тимошенко обіцяє ухвалити закон про запровадження для аграріїв єдиного податку на гектар землі.

«Голос», навпаки, обіцяє створити чесний і прозорий земельний ринок. У програмі йдеться про те, що після його відкриття державні та комунальні землі продаватимуться й надаватимуться в оренду через відкритий електронний аукціон. Крім того, «Голос» обіцяє забезпечити якісне наповнення та роботу електронного земельного кадастру.

Сформувати прозорий ринок землі – ключове завдання аграрної реформи, вважають в «Європейській солідарності». Ще одним пріоритетом розвитку аграрного сектора партія визначила розвиток фермерських господарств, малих і середніх виробників сільгосппродукції. У програмі партії також є обіцянка сформувати прозору й швидку процедуру сертифікації сільгосптоварів, передати землі за межами населених пунктів (крім тих, де розташовані державні об'єкти), в комунальну юрисдикції.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсій і пільг, боротьби з корупцією та відносин із Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: