«Голос» не проходить: що показали рейтинги за 10 днів до виборів

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Не дуже віриться в 48,5% «Слуги народу». Те, що видно на округах, – тенденція на зниження рейтингу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородній.

«Багато вирішить явка, що буде нижчою, ніж зазвичай на виборах. В основному на виборах явка близько 60%. Якщо цього разу явка буде близько 50-55%, то традиційні партії, які мають ядро ​​та структури, якраз від цього виграватимуть – «Батьківщина», ОПЗЖ та інші», – зазначив Загородній.

Щодо партії Вакарчука, то ситуація й була невизначеною. Незважаючи на те, що деякі соцопитування показували рейтинг партії близько 7,2%, дуже важливо враховувати час проведення опитування, уточнив він.

Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи ВакарчукСвятослав Вакарчук дав уже 20 обіцянок. При цьому більшість зовсім нові – боротися з олігархами, скоротити кількість нардепів, боротися з кнопкодавством.

«Партія в зоні ризику, тому що в неї немає структури. При цьому Вакарчук ще додумався йти на телебачення й почав говорити. Йому це варто робити лише на концертах. Було видно, що він слабкий. Незрозуміло, навіщо він пішов на теледебати з Тимошенко. Плюс явка. Ось і результат», – пояснив експерт.

За його словами, цього разу все впирається в явку. Це перші вибори, які відбуваються влітку.

«Ці цифри для партії Вакарчука можуть бути критичними. У них і так молодий електорат, який може не прийти. Другий ризик – цей електорат може повернутися до команди Порошенка після помилок команди Зеленського. Тобто повернутися туди, звідки пішов», – підкреслив він.

У «Слуги народу», якщо буде явка 50-55%, рейтинг близько 40%, можливо, навіть менший, додав політтехнолог.

Крім того, є ще одна тенденція. Зокрема, коли на округи вийшли мажоритарники, рейтинг також почав просідати, наголосив він.

«Можливо, звичайно, щось станеться, й вони реально отримають 48,5%. Але зараз тенденція падіння, особливо на округах, тим більше ще тиждень кампанії. Слід врахувати, що опитування проводили до скандалу з телемостом і NewsOne. Як відреагували ті ж виборці Зеленського, які близькі до ОПЗЖ, на те, що сталося?», – резюмував Тарас Загородній.

Згідно з опитуванням КМІС, серед респондентів, які визначилися з кандидатами, 48,5% проголосували б за партію «Слуга народу», 14,1% – за «Опозиційну платформу – За життя», 9,2% – за «Європейську солідарність», 6,2% – за «Батьківщину», 4,4% – за «Голос».

Як змінювалися прогнози соціологів і коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах щодо партій, які зараз можуть вважатися прохідними до Верховної Ради, – за посиланням.

Хронологія виборчої кампанії – тут.

Що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи Святослав Вакарчук – за посиланням. Більше про його обіцянки можна дізнатися, пройшовши наш тест.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: