Прогнози соціологів та букмекерів: які партії пройдуть до парламенту

Читать на русском

До позачергових парламентських виборів залишилося менш ніж місяць і соціологічні опитування розлітаються в новинному просторі, як гарячі пиріжки, а потім охочі йдуть робити ставки, щоб підзаробити на політиках. Раніше ми вивчали, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів. Сьогодні пропонуємо подивитись, як змінювалися прогнози соціологів та коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах щодо партій, які наразі можуть вважатися прохідними до Верховної ради.

Останні соцопитування показали, що 5-відсотковий бар’єр зараз могли б перетнути п’ять партій: політсила чинного президента «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», лідером якої є Бойко, «Батьківщина» на чолі з Тимошенко, «Європейська солідарність», яку очолює п’ятий президент, і «Голос» Вакарчука. На межі прохідного бар’єру коливається партія Смешка «Сила і честь».

Ми взяли дослідження, які з кінця травня до 24 червня 2019 року проводили соціологічна група «Рейтинг», Центр «Социс» та КВУ, КМІС, Центр «Соціальний моніторинг» та УІСД ім. О. Яременка, Фонд «Демократичні ініціативи» та Центр Разумкова й подивились, як змінювалися електоральні симпатії виборців.

Також ми подивились, як розподілилися ставки в двох найбільших букмекерських конторах на прохідні партії та на політсилу Смешка (станом на 26 червня 2019 року).

Нагадаємо, низький коефіцієнт кандидата вказує на ймовірність його перемоги. Наголошуємо, що букмекерські ставки не можуть бути істиною в останній інстанції й формуються залежно від кількості азартних учасників, що хочуть заробити й навіть зірвати великий куш.

Найнижчий коефіцієнт зараз має «Голос» (1,55, а також 1,57), тобто впевненість у тому, що ця політична сила пройде до нової Ради, навіть більша, ніж рейтинги «Слуги народу». До речі, президентська партія в букмекерів не викликає такої ж оптимістичної впевненості, адже коефіцієнти в неї більші (1,87 та 2,2).

Приблизно на одному рівні йдуть «Батьківщина» та ОПЗЖ, на яких ставки роблять із коефіцієнтами від 1,62 до 1,9. В ЄС – 1,9 та 2,1.

Партія «Сила і честь» для букмекерів є темною конячкою, тому має найвищі коефіцієнти (від 3 до 3,5).

Наскільки співпадають букмекерські ставки з реальністю, можна подивитися на нашій інфографіці щодо ставок на перемогу Зеленського чи Порошенка в другому турі.

Також пропонуємо перевірити себе в нашому тесті, чи згадаєте ви провалені обіцянки нардепів, які знову хочуть мандат.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: