Суд зняв арешт із будівлі, яка фігурує в розслідуванні продажу майна

Читать на русском
Столичний райсуд задовольнив прохання комерційного підприємства про зняття арешту з приміщення, яке фігурує у справі.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

У межах кримінального провадження про можливе зловживання службовим становищем при продажу комунальної будівлі за заниженою вартістю суд зняв арешт з неї арешт.

Таке рішення 5 липня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вікторія Жовноватюк за результатами розгляду клопотання компанії «Ді-Ві-Транс», повідомляє «Слово і Діло».

Адвокат в інтересах компанії «Ді-Ві-Транс» подав клопотання про зняття арешт з будівлі в Києві на Кудрявському узвозі, 3. Він вказував, що розслідування триває вже майже рік, а про підозру нікому не повідомлено. Своєю чергою детектив НАБУ заперечував проти задоволення клопотання. Він підкреслював, що в ході огляду з експертом, який проводить оціночно-будівельну експертизу, було встановлено, що це приміщення перебуває у напівзруйнованому стані, тому необхідність подальшого арешту майна на даний час не тільки не відпала, а навпаки – зросла.

Вивчивши клопотання, суддя Жовноватюк його задовольнила.

Як відомо, Служба безпеки України передала до НАБУ справу про можливе зловживання службовим становищем посадовців Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві під час реалізації нежилого будинку площею 3916,7 кв. м на Кудрявському узвозі, 3-А в Києві, який належав комунальному підприємству Київської обласної ради «Автогосподарство». За даними правоохоронців, у Автогосподарства був наявний податковий борг перед бюджетом у розмірі понад 2,3 млн грн. Тому майно підприємства, у тому числі нежилий будинок, був описаний Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі ГУ ДФС у Києві та переданий в податкову заставу.

Пізніше податкова звернулася до суду з позовом до Автогосподарства, в якому просила дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна підприємства. Судом позов задоволено і дозволено погасити заборгованість за рахунок реалізації нежилого будинку площею 3916,7 кв. м. Пізніше службовцями главку ДФС у Києві було ухвалено рішення про погашення усієї суми податкового боргу Автогосподарства за рахунок майна підприємства.

Також податкова поінформувала підприємство, що воно саме може залучити оцінювача для встановлення вартості вказаного будинку. У 2018 році Автогосподарство це й зробило, уклавши відповідний договір з ТОВ «Українська експертна група», яке оцінило вказану будівлю в 17,4 млн грн. Однак, попри цю оцінку, Главк ДФС у Києві роблять нову оцінку, проведену ТОВ «Меркурій Партнерс», яка оцінила будівлю лише в 4,8 млн грн. Після чого фіскали укладають договір про реалізацію даного майна з «Українською універсальною біржею». Після проведення відповідного аукціону будинок Автогосподарства був проданий за 4,8 млн грн фірмі «Ді-Ві-Транс». За даними «Наших грошей», вказана компанія пов'язана з оточенням колишнього генерального прокурора Віталія Яреми.

Водночас, як встановили детективи НАБУ в іншому провадженні, ТОВ «Меркурій Партнерс» є підконтрольним оцінювачці Алісі Гринчук, яку підозрюють у причетності до заволодіння 81,5 млн грн Національної гвардії України на обміні квартир у центрі Києва на околицю. В тому провадженні Гринчук спочатку як ФОП занизила вартість квартир на Печерську, які мали дістатися нацгвардійцям, а потім те саме зробила через підконтрольне ТОВ «Меркурій Партнерс».

Нагадаємо, суд почав розглядати позов про анулювання аукціону з продажу нежитлового будинку площею 3916,7 кв. м, який належав Автогосподарству.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: