ГПУ передала до НАБУ справу про продаж комунального майна

Читать на русском
Заступник Юрія Луценка вирішив доручити Національному бюро розслідування справи про зловживання службовим становищем.
Генеральна прокуратурафото: «Слово і Діло»

Генеральна прокуратура України вирішила передати до Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження про можливе зловживання службовим становищем при продажу комунального майна за заниженою вартістю.

Таку постанову виніс заступник генерального прокурора ще 13 березня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на ухвалу Господарського суду міста Києва від 16 травня.

Як вказується в ухвалі Печерського районного суду міста Києва, яка стосується того ж самого кримінального провадження, Служба безпеки України розслідувала можливе зловживання службовців Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві під час реалізації нежилого будинку площею 3916,7 кв. м на Кудрявському узвозі, 3-А в Києві, який належав комунальному підприємству Київської обласної ради «Автогосподарство». За даними правоохоронців, у Автогосподарства був наявний податковий борг перед бюджетом у розмірі понад 2,3 млн грн. Тому майно підприємства, у тому числі нежилий будинок, був описаний Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі ГУ ДФС у Києві та переданий в податкову заставу.

Пізніше податкова звернулася до суду з позовом до Автогосподарства, в якому просила дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна підприємства. Судом позов задоволено і дозволено погасити заборгованість за рахунок реалізації нежилого будинку площею 3916,7 кв. м. Пізніше службовцями главку ДФС у Києві було ухвалено рішення про погашення усієї суми податкового боргу Автогосподарства за рахунок майна підприємства.

Також податкова поінформувала підприємство, що воно саме може залучити оцінювача для встановлення вартості вказаного будинку. У 2018 році Автогосподарство це й зробило, уклавши відповідний договір з ТОВ «Українська експертна група», яке оцінило вказану будівлю в 17,4 млн грн. Однак, попри цю оцінку, Главк ДФС у Києві роблять нову оцінку, проведену ТОВ «Меркурій Партнерс», яка оцінила будівлю лише в 4,8 млн грн. Після чого фіскали укладають договір про реалізацію даного майна з «Українською універсальною біржею». Після проведення відповідного аукціону будинок Автогосподарства був проданий за 4,8 млн грн фірмі «Ді-Ві-Транс». За даними «Наших грошей», вказана компанія пов'язана з оточенням колишнього генерального прокурора Віталія Яреми.

Водночас, як встановили детективи НАБУ в іншому провадженні, ТОВ «Меркурій Партнерс» є підконтрольним оцінювачці Алісі Гринчук, яку підозрюють у причетності до заволодіння 81,5 млн грн Національної гвардії України на обміні квартир у центрі Києва на околицю. В тому провадженні Гринчук спочатку як ФОП занизила вартість квартир на Печерську, які мали дістатися нацгвардійцям, а потім те саме зробила через підконтрольне ТОВ «Меркурій Партнерс».

Нагадаємо, прокуратура передала до НАБУ справу франківського начальника «Укравтодору».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: