Справа АМПУ: суд перегляне анулювання другої угоди через рішення КСУ

Читать на русском
Комерційна компанія подала заяви про перегляд рішення, яким анулювали її угоду з Адміністрацією морпортів України.

Господарський суд 23 липня розгляне заяву компанії «Техморгідрострой Миколаїв» про перегляд рішення, яким була визнана недійсною угода між Адміністрацією морських портів України та фірмою про надання послуг з днопоглиблення в портах на понад 290 млн грн.

Про це йдеться в рішенні Госпсуду Києва від 9 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 3 серпня 2015 року Адміністрація морпортів уклала з «Техморгідрострой Миколаїв» договір на проведення днопоглиблювальних робіт загальною вартістю в 290,31 млн грн. Уже 11 березня 2016 року АМПУ уклала новий договір з компанією на 712,18 млн грн. Водночас, як з'ясували детективи під час слідства, вартість вказаних договорів була значно завищена, а сам переможець був обраний з порушеннями Закону України «Про державні закупівлі» та Закону України «Про захист економічної конкуренції». Тому НАБУ звернулося до Госпсуду Києва з позовами про визнання цих договорів недійсними, а суд їх задовольнив повністю. Вказані рішення Госпсуду Києва були залишені без змін Апеляційним і Касаційним госпсудами. Однак 6 червня 2019 року Конституційний суд України визнав неконституційним положення статті 17 закону «Про НАБУ», яке дозволяло НАБУ звертатися до судів з позовом про визнання угод недійсними.

У зв'язку з цим фірма «Техморгідрострой Миколаїв» подала до Госпсуду Києва заяву про перегляд цих рішень. У заяві компанія вказала, що, згідно цього рішення КСУ, якщо рішення суду ще не виконане, то це є підставою для перегляду судового рішення у зв'язку з виключними обставинами. Більше того КСУ визнав повноваження НАБУ щодо подання цих позовів про анулювання угод неконституційними, а значить Бюро не мало повноважень звертатися до суду з цим позовом.

Так, вивчивши заяви, суд відкрив провадження про перегляд рішення, яким анулювали угоду між АМПУ і «Техморгідрострой Миколаїв» на понад 712 млн грн. Засідання призначили на 16 липня. Також суд відкрив провадження і за другою заявою фірми, призначивши засідання на 23 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: