Обіцянки ОПЗЖ: чи спишуть українцям борги за ЖКП

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитись обіцянку партії «Оппозиційна платформа – За життя» щодо комунальних платежів населення. Зокрема, в партії обіцяють списати списати заборгованість населення за ЖКП.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк вважає обіцянку суто передвиборчою й популістською.

Він пояснив, що заборгованість складається з двох частин. Перша частина – борг за безпосередньо спожитий та неоплачений ресурс, а друга – пеня, нарахована на борг.

«Списати заборгованість означає наступну ситуацію. Хтось виконав певну роботу, але йому за цю роботу не заплатять. Тобто, якщо міркувати дуже гіпотетично, то, напевно, борги можна списати, однак якщо реально, то в такому разі це питання зарплати та доходів певних компаній і людей, в кінцевому варіанті також громадян України», – зазначив Павлюк.

За різними оцінками, які надають у Мінрегіоні, в країні в системі житлово-комунальних послуг задіяно до 20% населення на різних етапах, додав він.

Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи БойкоМир та торгівля з Росією, відміна медреформи, а також зниження тарифів обіцяє кандидат в нардепи та лідер Опозиційної платформи – За життя.

«Тобто ми зараз скажемо 20% економіки, що борги спишемо, але працюйте далі безкоштовно. Приблизно така ситуація виходить, якщо цю обіцянку реалізовувати», – підкреслив експерт.

Щодо другої частини заборгованості за ЖКП – пені, то це гроші, які, грубо кажучи, суб’єкти взяли в кредит. Вони сплачують відсотки за користування цим кредитом, і їм також потрібно сказати, що борги вже ніхто не поверне, уточнив він.

«Тобто це не борги держбюджету. Це борги підприємств чи споживачів перед іншими конкретними підприємствами або ж споживачами. Тому як їх узагалі списувати, якщо держава до них має дуже мало стосунку? Це не державні борги. Тим не менш списати означає взяти й не віддати. Тобто хтось користь отримав, але не заплатив», – наголосив фахівець.

«Мало того, що складно назвати це реалістичною обіцянкою, такі передвиборчі ініціативі в принципі доволі грубі й нахабні», – резюмував Святослав Павлюк.

Що встиг пообіцяти кандидат у нардепи Юрій Бойко – за посиланням.

Детальніше про те, що партії обіцяють українцям щодо пенсій та соціальних пільг, – тут.

Нагадаємо, з програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: