У Мінсоцполітики розкритикували пеню за борги з комуналки

Читать на русском
Міністр соціальної політики Андрій Рева розкритикував запровадження пені за борги за комунальні послуги.

Міністр соціальної політики Андрій Рева розкритикував запровадження пені за борги за комунальні послуги, назвавши її «повною дурнею».

Пеня за борги за комуналку та абонплата за воду: що нового чекає на українців у травніЗ травня 2019 року українці мають платити пеню за борги по комуналці та абонплату за послуги ЖКХ. Також на початку травня мають виплатити щорічні одноразові компенсації.

Про це Рева повідомив журналістам у кулуарах уряду в середу, 12 червня, пише «Слово і Діло».

«Я вважаю, що цього не потрібно було робити, це повна дурня. Якщо людина не платить, а на неї ще нараховують пеню, який у цьому сенс? Це дурня повна. Якби йшлося про багатих людей, які не платять через свою недисциплінованість або небажання, можливо, це було б правильно. Але говорити про бідних людей і ще нараховувати їм пеню, коли у них немає чим заплатити, я вважаю, що це дурня повна», – прокоментував він.

Чиновник нагадав, що рішення про запровадження пені продиктоване відповідним законом.

«Це не рішення уряду, це рішення народних депутатів України. Така пеня дійсно буде нараховуватися з 10 червня цього року, вона невелика, але я розумію, наскільки неприємно людям уявляти собі, що їм будуть нараховувати якусь пеню. Подивимося, як цей механізм буде діяти», – зазначив він.

При цьому Рева нагадав, що в разі проблем із виплатою зарплати або затримок за субсидіями в держави пеня нараховуватися не буде.

В Україні з 10 червня 2019 року розпочали нараховувати пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Це передбачено законом №2189-VIII про житлово-комунальні послуги. Пеня нараховується за борги, які утворилися з 1 травня поточного року. У разі прострочення оплати за ЖКП нараховується пеня відповідно до договору, але не більш ніж 0,01% від суми боргу за кожен день і не більш ніж 100% боргу за все.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: