БТР із Канади: яку техніку може отримати Україна та чи допоможе вона на Донбасі

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент Володимир Зеленський під час візиту до Канади домовився про постачання бронетехніки для української армії. Яка бронетехніка може виявитися в розпорядженні ЗСУ, якщо така угода буде підписана?

Про важливі результати візиту Володимира Зеленського до Канади повідомив Офіс президента України. Відзначається, що під час переговорів із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо досягнули низки домовленостей щодо підтримки нашої держави в оборонній сфері. «Я думаю, ми можемо відверто про це говорити: ми домовилися про постачання бронетехніки й про те, що розвиватимемо співпрацю в цій сфері», – заявив Володимир Зеленський.

Досягнення Володимира Зеленського – важливий прорив, насамперед, у політичному плані. Можна згадати про те, як у грудні 2017 року Канада включила Україну до переліку країн, куди офіційно дозволений експорт зброї. Очевидно, це стало певним сигналом і для Сполучених Штатів – буквально того ж місяця США ухвалили рішення про постачання в Україну великокаліберних гвинтівок Barrett, а ще за три місяці американці вирішили постачати до нашої країни й протитанкові ракетні комплекси Javelin.

«Чорний хід» з Канади: як в Україну може потрапити західна зброяНе варто виключати можливої ​​поставки Канадою протитанкових ракетних комплексів Javelin українським солдатам.

Цілком імовірно, що через канадський «чорний хід» до нашої країни прибуде й бронетехніка зі США. Тим більше, що американське озброєння використовується й у канадській армії.

Канада, до слова, є другим після США постачальником в Україну військового обладнання. Така дружба пов'язана з величезним впливом української діаспори в цій країні. Так, від початку збройного конфлікту на Донбасі канадці постачали нам тепловізори, бронежилети, кевларові шоломи, обладнання для розмінування місцевості, радіостанції, аптечки тощо. Крім того, ще в 2014 році Канада пропонувала Україні поставки американських палубних винищувачів F-18 Hornet, які почали замінюватися в Канаді на більш нові американські літаки – F-35. Щоправда, Україну тоді налякали можливі логістичні проблеми, пов'язані з необхідністю поставок боєприпасів і відсутністю ремонтної бази для «Хорнетів» у нашій країні.

У 2018 році депутати Консервативної партії Канади запропонували передати Україні партію стрілецької зброї, що призначалася для іракських курдів. Ішлося про гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети та протитанкові ракети на загальну суму в $9,5 млн. Чим це все закінчилося, невідомо, однак за кілька місяців з'явилася інформація про те, що Україна уклала угоду про постачання з Канади великокаліберних 12,7-мм гвинтівок LRT-3, які за своїми бойовими якостями можуть порівнюватися з американським Barrett`ом.

Яка ж бронетехніка може прийти в Україну з Канади? Як не дивно, співпраця в цьому напрямку вже ведеться чи не з перших місяців війни. У 2014 році компанія Streit Group`s Canadian Manufacturing Facility організувала з українською стороною виробництво бронеавтомобіля, відомого як «Спартан». Бронемашина Streit Group Spartan розроблена в 2012 році. У нашій країні вона збирається на заводі КрАЗ. Під час експлуатації цієї бронемашини в українських умовах, до її конструкції була внесена ціла низка змін.

Основою ж канадського парку бойових броньованих машин є колісні бронетранспортери, розроблені компанією General Dynamics Land System на базі різних модифікацій швейцарського бронеавтомобіля Piranha швейцарської компанії MOWAG. У Канаді це бронеавтомобілі AVGP (Grizzly) та LAV-25, що надійшли на озброєння в 1977 і 1983 роках. Вони створені на базі бронемашини Piranha-1. Щоправда, Grizzly вже зняли з експлуатації в армії.

На заміну «ведмедю» прийшов БТР Bison, що надійшов на озброєння в Канаді в 1989 році. Він також розроблений на базі MOWAG Piranha. Найбільш новим канадським бронетранспортером є LAV-III. Він створений на базі Piranha-III й поступив на озброєння в 1999 році.

Є в канадській армії й американські бронетранспортери. Наприклад, це гусеничний БТР М-113, який бачив ще війну у В'єтнамі. Вони частково виведені зі складу Збройних сил Канади й перебувають на базах зберігання. Не виключено, що саме «американець» знайде своє друге життя в частинах і підрозділах ЗСУ.

Військовий експерт Михайло Жирохов передбачає, що в Україну можуть надходити БТР LAV-25, оскільки вони виводяться з експлуатації в 2019 році. На думку експерта, саме ті зразки, які знімаються з озброєння в Канаді, й будуть передані Україні.

Чи допоможуть вони на Донбасі? Незважаючи на те, що війна триває вже шостий рік, українська промисловість не може задовольнити всі потреби української армії, хоча й здатна запропонувати зразки бронетехніки, які абсолютно не поступаються канадським. Тому будь-яка допомога з-за кордону стане нам у нагоді.

Інша річ – питання експлуатації. Той же LAV-25 озброєний 25-мм автоматичною гарматою Bushmaster. Такі калібри в нас не використовуються, а це означає, що як мінімум виникає проблема уніфікації та поповнення боєкомплекту, не кажучи вже про запчастини. Звичайно, український ОПК розробив достатньо вітчизняних бойових модулів, якими можна замінити «Бушмастер». Однак це говорить лише про те, що закордонні поставки ніяк не зможуть позбавити нас необхідності розвивати власне виробництво.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: