«Вбивця танків» уже в Україні: плюси та мінуси американських Javelin

Читать на русском

Наприкінці квітня в Україну нарешті прибули американські протитанкові комплекси Javelin. Чутки про постачання летального зброї Збройним силам точилися вже давно. До цього Україна отримувала від США лише противомінометні радарні системи, прилади нічного бачення та бронежилети.

Поставка нової зброї (в Україну прибули 35 установок і 210 ракет) була здійснена в рамках американської допомоги, й платити за неї не доведеться. Відзначимо, що загальна вартість переданих Україні Javelin становить 47 мільйонів доларів.

Як відзначили в Державному департаменті США, Україна може застосовувати Javelin лише в цілях самооборони. Уже від учора, 2 травня, ЗСУ почали практичну підготовку розрахунків протитанкових ракетних комплексів. А «Слово і Діло» сьогодні розбиралося, що собою являє Javelin і чим зброя небезпечна для противника.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що у 2018 році Україна отримає летальне озброєння зі СШАСказано 2 січня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

FGM-148 Javelin – це переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) третього покоління, вироблений у США. Розробляти зброю почали в 1986 році, а через десять років вона була прийнята на озброєння американської армії. Javelin призначений для ураження бронетехніки, військового транспорту, укріплень на землях і діяльних літальних об'єктів, які переміщуються на висоті та швидкості, наприклад, вертольотів і безпілотників.

Крім США та України, Javelin є на озброєнні ще в 20 країн світу: Великої Британії, Австралії, Бахрейну, Чехії, Франції, Ірландії, Литви, Йорданії, Нової Зеландії, Саудівської Аравії, Норвегії, Оману, Тайваню, ОАЕ, Катару, Сирії, Пуерто-Рико, Естонії, Грузії та Індонезії.

Якщо порівнювати з іншими сучасними ПТРК, то Javelin не найпотужніший серед них. Наприклад, в американського комплексу калібр ракети 127 міліметрів, у той час як в українського «Скіфа» – 152 міліметри. Максимальна дальність пострілу в Javelin також порівняно невелика – 2,5 тисячі метрів, у «Скіфа» – 5,5 тисяч метрів (3 тисячі вночі). Американський комплекс може пробити броню товщиною 700 міліметрів, український – більш ніж 1,1 тисячі міліметрів, а російський «Корвет-М» – до 1,2 тисячі міліметрів.

Серед недоліків поставленої Україні зброї (крім малої дальності стрільби та пробивної здатності) експерти також називають високу вартість пострілу (80 тисяч доларів), неможливість змінити ціль після пострілу, порівняно довгу передстартову підготовку й труднощі з використанням на вулицях. При цьому з Javelin можна працювати в складних метеоумовах, ПТРК не вразливий для систем оптико-електронного придушення й має режим польоту «Тор», за якого ракета вражає техніку згори.

Детальніше – на інфографіці.

Про те, чи зможуть Javelin змінити перебіг війни на Донбасі, читайте в авторській колонці Дениса Поповича «Американський «спис»: як Javelin зможе допомогти українським військам».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: