Несплата податків фірмою Дубневичів: НАБУ отримало доступ до документів НБУ

Читать на русском
Столичний райсуд надав Національному бюро доступ до документів центрального банку у справі можливого ухилення від сплати ПДВ.
Богдан і Ярослав Дубневичі

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали доступ до документів Національного банку України у кримінальному провадженні про можливе ухилення від сплати ПДВ фірмою «Корпорація КРТ», бенефіціарами котрої є народні депутати-брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Відповідне рішення 24 червня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Оксана Криворот за результатами розгляду клопотання детектива НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, детективи під час слідства перевіряють факти, що можуть свідчити про наявність в діях службових осіб ТОВ «Корпорація КРТ» за період 2013-2017 років ознак умисного ухилення від сплати податку на додану вартість на загальну суму 102,8 млн грн (частина 3 статті 212 Кримінального кодексу України). Таким чином, це призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету в особливо великих розмірах.

За даними слідства, фірма «Корпорація КРТ» шляхом відображення в податковій звітності господарських операцій, які фактично не здійснювались та ймовірно з метою їх подальшого виведення у готівку уклало договори з фірмами, які мають ознаки фіктивності та відповідно перерахувала кошти на рахунки вказаних компаній. Так, слідством встановлено факт перерахування коштів компанією Дубневичів за договорами відступлення права вимоги за період з 2013-2017 років. Так, компанія «Корпорація КРТ» за цими договорами перерахувала 407,96 млн грн у 2015 році; 396,8 млн грн – у 2016; 161,82 млн грн – у 2017 році, тобто разом 966,6 млн грн перераховано на рахунки підприємств з ознаками фіктивності. Серед цих компаній є наступні: ТОВ «Глобал Сістемз» (отримало 485,22 млн грн); ТОВ «Каверон Індастріс» (20,52 млн грн); ТОВ «Тір Буд 1» (14,54 млн грн); ТОВ «Техпротект Плюс» (171,67 млн грн); ПП «Максіс Трейд» (28,96 млн грн); ТОВ «Інтертеймент груп» (192,48 млн грн) і ТОВ «Вест Метал Груп» (53,17 млн грн).

У зв'язку з цим детективи вирішили встановити подальший рух коштів, отриманих фірмами від компанії «Корпорація КРТ», зокрема, «Глобал Сістемз», «Інтертеймент груп» і «Вест Метал Груп». Вказані фірми мали рахунки Фінексбанку, який наразі ліквідований. Тому всі документи банку зберігаються в Нацбанку і детективи до них просили надати доступ. Суддя доступ надав.

Раніше суд скасував документальну перевірку фірми «Корпорація КРТ», яку ініціювало НАБУ. Пізніше Національне бюро намагалося оскаржити це рішення, проте суд відмовив.

Нагадаємо, НАБУ також розслідує можливе ухилення від сплати ПДВ фірмами Дубневичів «Енергія-Новий Розділ» і «Енергія-Новояворівськ». У цьому провадженні була призначена експертиза.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: