Ринок електроенергії: як відбулися перші торги «на добу наперед»

Читать на русском
У понеділок, 1 липня, стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону про ринок електричної енергії.

У понеділок, 1 липня, стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону «Про ринок електричної енергії», ухваленого у 2017 році.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомили в прес-службі віце-прем’єра Володимира Кістіона.

Новий ринок електроенергії в Україні: як це працюватимеВ Україні з липня почне працювати новий ринок електроенергії. Слово і Діло розповіло, чим він відрізняється від чинного.

Так, 30 червня відбулися перші торги на ринку «на добу наперед», за результатами торгів реалізовано 150 895,1 МВт-год в Об’єднані енергетичні системи України та 9 435,9 МВт-год в межах «Острову Бурштинської ТЕС».

«З 3:00 ночі безперебійно працює і «внутрішньодобовий ринок», - повідомив директор ДП «Оператор ринку» Володимир Євдокімов.

«Через некоректно подані заявки учасників ринку, які виставили завищені ціни, система не верифікувала ці дані. Тому станом на 1:00-2:00 годину ночі Оператор ринку вимушений був призупинити торги. Але за дві години ми спільно зі словацькими фахівцями знайшли рішення й вирішили це питання», - роз’яснив Євдокімов.

Як повідомляє представник президента в уряді Андрій Герус, на аукціонах щодо двосторонніх контрактів вугільні електростанції підняли свою ціну на електроенергію майже на 50%: у червні тариф становив 1,44 грн, а наразі майже 2,3 грн.

«Президент Володимир Зеленський подав два законопроекти, щоб відтермінувати такий запуск ринку, але, на жаль, уряд та парламент зайняли позицію, що потрібно запроваджувати з 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків та способів оперативного реагування», - написав Герус.

Ціна електроенергії ТЕС компанії знизилася на 12% порівняно з 1-м півріччям 2019 року й становила 1,569 грн за кВт-год.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: