Новий ринок електроенергії: НКРЕКП затвердила кодекси та правила

Читать на русском
Нацiональна комiсiя держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила 3 кодекси та 3 правила, необхiднi для впровадження закону України про ринок електричної енергiї.

НКРЕКП затвердила 3 кодекси та 3 правила, необхiднi для впровадження закону України «Про ринок електричної енергiї».

Як інформує «Слово і Діло», вiдповiднi рiшення були ухвалені на засiданнi комiсiї в середу, передають «Українськi новини».

Зокрема, НКРЕКП затвердила Кодекси системи передач, систем розподiлу і комерцiйного облiку електричної енергiї та проекти Правил ринку, ринкiв «на добу вперед» (РДВ) i внутрiшньодобового (ВДР), роздрiбного ринку електричної енергiї.

Правила ринку визначають порядок реєстрацiї учасникiв ринку, порядок i вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами про врегулювання небалансiв електроенергiї, правила балансування, правила функцiонування ринку допомiжних послуг, порядок проведення розрахункiв на балансуючому ринку й ринку допомiжних послуг, порядок виставлення рахункiв, порядок внесення змiн до правил ринку, положення про функцiонування ринку при виникненнi надзвичайної ситуацiї в об'єднанiй енергетичнiй системi (ОЕС) України.

Правила ринкiв «на добу вперед» i внутрiшньодобового визначають відносини, що виникають мiж учасниками РДВ/ВДР та оператором ринку, зокрема визначають порядок реєстрацiї учасникiв РДВ/ВДР, порядок i вимоги до забезпечення виконання зобов'язань за договорами купiвлi-продажу електричної енергiї на РДВ i ВДР, порядок органiзацiї й проведення торгiв РДВ i торгiв ВДР, порядок визначення цiни на електричну енергiю, порядок проведення розрахункiв на РДВ i ВДР, порядок визначення вартостi послуг оператора ринку та порядок її оплати, порядок розкриття iнформацiї й оприлюднення iнформацiї, порядок урегулювання спорів мiж оператором ринку й учасниками РДВ/ВДР.

Правила роздрiбного ринку електричної енергiї регулюють відносини, що виникають при купiвлi-продажу електричної енергiї мiж електропостачальником i споживачем, а також їх відносини з iншими учасниками роздрiбного ринку електричної енергії.

Кодекс системи передачi – зведення вимог i правил, що регулюють взаємини оператора системи передачi й користувачiв системи передачi з планування, розвитку й експлуатацiї (у тому числi оперативно-технологiчного управління) системи передачi в складi ОЕС України, а також приєднання й доступ до системи передачi.

Кодекс систем розподiлу передбачає основнi принципи здiйснення дiяльностi з розподiлу електричної енергiї, функцiї, права та обов'язки оператора системи розподiлу, порядок вiддiлення й установлення незалежностi оператора системи розподiлу, порядок розподiлу електричної енергiї електричними мережами основних споживачiв, порядок розвитку систем розподiлу.

Кодекс комерцiйного облiку електричної енергiї – документ, що визначає основнi положення з органiзацiї комерцiйного облiку електричної енергiї на ринку електричної енергiї, права та обов'язки учасникiв ринку, постачальникiв послуг комерцiйного облiку й адмiнiстратора комерцiйного облiку iз забезпечення комерцiйного облiку електричної енергiї, отримання точних i достовiрних даних комерцiйного облiку та їх агрегацiї (об'єднання), порядок проведення реестрацiї постачальникiв послуг комерцiйного облiку, точок комерцiйного облiку й реестрацiї автоматизованих систем, якi використовуються для комерцiйного облiку електричної енергiї.

НКРЕКП під контролем Порошенка: що пропонували для регулятора та чи змінять тарифиВерховна Рада ухвалила закон, що дозволяє президенту Петру Порошенку одноосібно призначати на вакантні посади членів НКРЕКП. Чи були інші варіанти, розбирались експерти.

Також комiсiя затвердила Методики (Порядок) формування плати за приєднання до системи передачi й систем розподiлу.

Раніше в НКРЕКП анонсували зростання тарифів обленерго.

Нагадаємо, з січня 2018 року тарифи на електроенергію для непобутових споживачів зросли на 8-11% залежно від регіону та постачальника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: