Нічний тариф на електроенергію: до чого призведе його скасування?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Можливе рішення скасувати нічний тариф на споживання електроенергії для побутових споживачів пов'язане із запровадженням нового ринку електроенергії. Однак ані перше, ані друге рішення зараз не на часі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

«Якщо буде скасований тариф, встановлений НКРЕКУ, то це не означає, що атомні електростанції не зможуть продавати свою електроенергію окремо в денний час і нічний дешевше. Ціноутворення в руках виробників. Досі це було директивно встановлено», – зазначив Дяченко.

За його словами, в нас тариф вночі був нижчим, це хороше рішення. Була проблема в тому, куди подіти електроенергію атомних електростанцій. Якщо його скасують, то атомники матимуть можливість вирішувати це питання на власний розсуд.

«Регулювання енергосистеми відбуватиметься інакше, за іншою схемою», – уточнив він.

Новий ринок електроенергії в Україні: як це працюватимеВ Україні з липня почне працювати новий ринок електроенергії. Слово і Діло розповіло, чим він відрізняється від чинного.

«Тобто атомники, якщо захочуть, звичайно, самі зможуть продавати вночі дешевше. Але їм набагато краще буде продавати електроенергію споживачам із рівномірним цілодобовим графіком споживання. Будуть самі дивитися й вирішувати, як регулювати, коли продавати та за якими цінами», – пояснив експерт.

Наслідки таких змін можуть бути вкрай негативними, цілком імовірний ціновий хаос. Рішення запровадити ринок дуже недалекоглядне. Це зроблено суто під лобі певних олігархічних груп, які намагаються заробити, додав він.

«Це зрозуміло, але країну це може завести в енергетичний і ціновий хаос. Якщо з часом, якось питання цін владнають, то є ще питання техногенне. Ціновий колапс легше відрегулювати, ніж техногенний. Може закінчитися взагалі розвалом енергосистеми», – підкреслив фахівець.

Енергосистема в цьому ринку регулюється набагато складніше, балансування непросте, ми до цього не готові. Це безвідповідальне рішення й недалекоглядне, констатував він.

«Цей механізм не відповідає логіці ринку. Він призведе до подальшого перехресного субсидування. Ми до цього ринку не готові. Особливо в нинішній економічній ситуації. Це все прояв лобі тих груп, які належать до ринку. «Енергоатом» і ДТЕК дуже поспішають заробити», – резюмував Сергій Дяченко.

Як відомо, в Мінфіні говорять, що з 1 липня в Україні буде скасований нічний тариф на споживання електроенергії для побутових споживачів. Тим часом у НКРЕКП заявили, що диференційовані тарифи за періодами часу продовжують діяти.

«Слово і Дло» розбиралося, що собою являє новий ринок електроенергії.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: