Новий ринок електроенергії в Україні: як це працюватиме

Читать на русском

З 1 липня в Україні має запрацювати новий ринок електроенергії. Його мета – запровадження конкурентних механізмів функціонування, вільний вибір контрагентів і забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електроенергії. Нещодавно президент Володимир Зеленський вніс до Верховної ради невідкладний законопроект, в якому пропонує відтермінувати запуск ринку на рік. За словами його представника в Кабінеті міністрів Андрія Геруса, це потрібно, щоб «уникнути різкого зростання цін і кризових явищ на ринку електричної енергії». Але з огляду на те, що Рада ще не схвалила жодної ініціативи Зеленського, скоріш за все, ринок електроенергії запрацює вчасно. «Слово і Діло» розбиралося, що собою являє новий ринок.

За чинної моделі ринку виробники електроенергії продавали її всю підприємству «Енергоринок». Усі тарифи встановлювалися Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Транспортування електроенергії відбувалося в такий спосіб: «Укренерго» займалося експлуатацією, обслуговуванням і розвитком магістральних ЛЕП, а обленерго – тим самим, лише для споживачів. І через обленерго електроенергію отримували споживачі.

Після запуску нового ринку в Україні з'явиться оптовий ринок, який забезпечить вільні ціни й стимулюватиме появу нових виробників. Сегментами оптового ринку стане ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед» (купівля/продаж електроенергії на наступну після проведення торгів добу за вільними конкурентними цінами), внутрішньодобовий ринок (купівля/продаж безперервно протягом доби) та балансувальний ринок.

Постачанням електроенергії займатимуться трейдери (закуповуватимуть е/е лише для її перепродажу, крім поставок споживачам) та постачальники (закуповуватимуть е/е лише для її продажу та поставки споживачам). Через роздрібний ринок промислові споживачі матимуть можливість закуповувати електроенергію безпосередньо у виробників, а побутові споживачі зможуть змінювати постачальника.

Нагадаємо, в Європейському банку реконструкції та розвитку проти перенесення на тривалий термін запуску ринку електроенергії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: