ПАРЄ повернула повноваження російській делегації без санкцій

Читать на русском
У Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без введення яких-небудь санкцій.

У Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без введення яких-небудь санкцій.

Про результати відповідного голосування оголосила президент Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі-Паскьє на засіданні літньої сесії, яка проходить 24-28 червня в Страсбурзі (Франція), передає «Слово і Діло».

За відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, проти - 62, 15 утрималися.

У той же час, Асамблея відмовилася підтримати поправку до резолюції про засудження незаконної анексії Криму Росією і про участь Росії у військовому конфлікті на сході України. У ПАРЄ також відмовилися застосувати ряд санкційних обмежень щодо російської делегації на період до січня 2020 року. Зокрема, пропонувалося призупинити право РФ на обрання її представників в Моніторинговий комітет і бюро Асамблеї.

Залишитися чи піти: як діяти Україні після повернення РФ до ПАРЄВ Парламентській асамблеї Ради Європи дозволили делегації Росії повернутися з відновленням усіх прав без виконання жодних умов.

Крім того, Асамблея позбавила російську делегацію права брати участь в моніторингових місіях Асамблеї зі спостереження за виборами і права представляти Асамблею в органах Ради Європи, зовнішніх установах і організаціях, як на інституційній, так і на нерегулярній основі.

При цьому, Асамблея висловила жаль із приводу того, що Росія призупинила взаємодію з ПАРЄ і не подавала документи на затвердження повноважень своєї делегації в 2016-2019 роках. Також в ПАРЄ висловили невдоволення через призупинення Росією виплати членських внесків до бюджету Ради Європи.

Асамблея підкреслила, що налаштована підтримувати діалог із Росією з метою досягнення стійких рішень. При цьому в тексті резолюції повернення делегації РФ до сесійної зали Асамблеї пояснюється важливістю обрання нового генерального секретаря Ради Європи і суддів Європейського суду з прав людини.

У зв'язку з цим Асамблея «вирішує ратифікувати повноваження Російської Федерації». Це рішення остаточно повертає російську делегацію до сесійної зали ПАРЄ без виконання будь-яких умов. У той же час, в Асамблеї розробили ряд рекомендацій, які Росія на думку ПАРЄ має виконати. Зокрема, Асамблея закликає владу РФ «звільнити 24 українських моряків, захоплених у Керченській протоці за звинуваченням у незаконному перетині кордону Російської Федерації». Крім того, в ПАРЄ закликали РФ «негайно сплатити всі внески до бюджету Ради Європи».

Ще Асамблея закликала РФ «беззастережно і повноцінно взаємодіяти зі Спільної слідчою групою і прокуратурою Нідерландів щодо притягнення винних у збитті літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 до відповідальності».

Також в ПАРЄ закликали Росію вжити ефективних заходів із метою запобігання порушенню прав людини - лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів, особливо в Чечні, і притягнути до відповідальності винних за вчинені дії в минулому. Крім того, Росію закликали повністю взаємодіяти із міжнародним співтовариством в розслідуванні вбивства Бориса Нємцова.

Нагадаємо, міністр Павло Клімкін пропонує відкликати запрошення ПАРЄ на вибори.

Також відзначимо, в США відреагували на повернення Росії в ПАРЄ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: