Залишитися чи піти: як діяти Україні після повернення РФ до ПАРЄ

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Ця подія не просто неприємна, а й навіть трагічна для нас. Фактично, Україна може закреслити інституцію з великою історією. Можна вважати, що Ради Європи не існує.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Скасування санкцій проти РФ без виконання вимог, які висувалися під час накладання санкцій, просто обнуляє значення ПАРЄ як інституції. Виходить, можна абсолютно безкарно не виконувати рішення цього органу. Логічним тоді є питання, кому й для чого тоді потрібен такий орган», – зазначив Дикий.

На його переконання, наразі на Раді Європі як на інституції можна поставити крапку. В зв'язку з цим виникає питання, що робити Україні.

«З одного боку, залишатися в мертвому органі, який сам себе дискредитував, неправильно з моральної точки зору. Правильною позицією було б вийти, зробити офіційну заяву, що Рада Європи в тому вигляді, в якому вона є, сама припинила існування, тому подальше перебування в ній не має жодного сенсу», – уточнив він.

ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволяє Росії повернутися: що пишуть у соцмережахРосійська делегація зможе повернутися до ПАРЄ без обмеження права голосу. За таке рішення проголосували 118 євродепутатів.

Однак, з іншого боку, є прагматика. Рішення ухвалювалося не одноголосно. В Раді Європі залишається купа депутатів різних країн, передусім Центральної та Східної Європи, які поділяють нашу позицію й розуміють загрозу РФ, додав експерт.

«Тому як контактна площадка, де ми можемо доносити свою точку зору й контактувати із союзниками України, ПАРЄ нам потрібна», – підкреслив він.

За його словами, наразі Україна перед непростим вибором, обидві позиції мають сенс. Морально Україні некомфортно там залишатись, але в нас не так багато міжнародних майданчиків, де ми можемо доносити свою точку зору.

«У нас не так багато майданчиків, де ми можемо створювати паралельну дипломатію. Тобто, якщо ми підемо з ПАРЄ, то залишаться тільки посольства, офіційна лінія МЗС. Це менш ефективно, ніж прямі контакти з політиками тих країн, в яких вони ухвалюють рішення. Тому з прагматичної точки зору, Україна має залишитися. Рішення для нас непросте», – пояснив фахівець.

Рішення ПАРЄ щодо Росії – це результат тривалого процесу, так званої втоми від України, українсько-російського конфлікту, наголосив він.

«Загалом, будуть усі ті самі процеси, які вже відбувалися. Хто був нам другом, залишиться ним, хто перейшов на бік Росії – вже це зробив. Рада Європи показала співвідношення сил. Тих, хто готовий нас зрадити, вперше за тривалий час стало більше половини», – резюмував Євген Дикий.

Як відомо, за резолюцію, що дозволяє делегації РФ повернутися до ПАРЄ, проголосували 118 делегатів, проти – 62, утрималися – 10.

Що пишуть у соцмережах з приводу рішення ПАРЄ – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: