Онищенко, Шарій та інші претенденти, яким ЦВК відмовила в реєстрації, ще можуть потрапити до Ради

Читать на русском
Загалом 26 самовисуванців отримали відмову в реєстрації кандидатами на дострокові вибори до Ради. Але в них ще є час подати документи вдруге.
Слово і Діло

Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації 26 самовисуванцям, а також скандальному відеоблогеру Анатолію Шарію, колишньому главі АП Андрію Клюєву, чинним нардепам Володимиру Парасюку й Аркадію Корнацькому та депутату-втікачу Олександру Онищенку. Чи означає відмова ЦВК в реєстрації кандидатів на дострокових виборах, що всі вони не потраплять до нової Ради, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Щодо Шарія, Онищенка та Клюєва, то вони отримали відмову в реєстрації через те, що останні 5 років не жили в Україні. За словами Москалюка, в законі чітко прописано, що саме підпадає під поняття «проживання на території України».

«У законі України «Про вибори народних депутатів» у статті 9 ідеться про те, що проживання на території України – це проживання на території в межах державного кордону, перебування на судні, що перебуває в плаванні, перебування у відрядженні, в закордонних представництвах і міжнародних установах, перебування на Полярній станції або в складі формування Збройних сил України, дислокованих за межами України. Все. Тобто інших варіантів, які б можна були вважати проживанням на території України, в законі немає», – наголосив він.

Чи встигне Саакашвілі зареєструватися в ЦВК, якщо йому доведеться звертатися до судуЧи встигне Саакашвілі зареєструватися в ЦВК, якщо йому доведеться доводити в суді, що він вимушено не жив в Україні протягом 5 років

Тому аргументи Онищенка про те, що він за кордоном представляв Україну на міжнародних змаганнях із кінного спорту як вершник, не відповідають закону. Звичайно, ті, хто отримав відмову ЦВК, можуть звернутися до суду, як це зробив Саакашвілі, який довів, що перебував за кордоном із вимушених, поважних причин, наприклад, через переслідування.

За словами Москалюка, також людина може довести в суді, що має статус біженця, тоді з точки зору міжнародних стандартів, є певні нюанси. Йдеться про спеціальний статус, обумовлений прецедентом, пов’язаним із майором Мельниченком.

У кожному разі, претенденти на мандат депутата мають право звертатися до суду, і якщо він винесе рішення на їх користь, то ЦВК має прийняти документи. Москалюк зазначив, що законодавством передбачені терміни, коли судові справи розглядаються в адміністративному судочинстві таким чином, щоб особа встигла зареєструватися.

Щодо того, що ЦВК відмовила в реєстраціїї 26 самовисуванцям, на думку Москалюка, більшість із них, скоріш за все, відсіяли за формальними ознаками, наприклад, особа неналежно подала заставу чи неправильно оформила документи.

«Просто зараз склад ЦВК потужніший і прискіпливо ставиться навіть до формальних речей. До того ж раніше, навіть на дострокові вибори, до подачі документів ставилися відповідальніше. А зараз, зокрема й у зв’язку з тим, що до останнього було невідомо, яким буде рішення КСУ щодо указу про розпуск Ради, можливо, неуважно поставилися до збору пакету документів», – підкреслив Олександр Москалюк.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, чи встигне Саакашвілі зареєструватися в ЦВК, якщо йому доведеться звертатися до суду.

Також ми повідомляли, що ЦВК станом на ранок 25 червня зареєструвала в одномандатних виборчих округах на дострокових виборах Верховної ради 2331 кандидата в депутати й 2335 кандидатів у депутати, включених до виборчих списків 18 політичних партій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: