Чи встигне Саакашвілі зареєструватися в ЦВК, якщо йому доведеться звертатися до суду

Читать на русском
Чи встигне Саакашвілі зареєструватися в ЦВК, якщо йому доведеться доводити в суді, що він вимушено не жив в Україні протягом 5 років
Міхеіл Саакашвілі

Лідер партії «Рух нових сил» Міхеіл Саакашвілі робить планомірні кроки на шляху до ЦВК. Він уже став на військовий облік у супроводі телеканалів та фотокамер, повідомив про першу п’ятірку кандидатів у нардепи, що йдуть із ним на парламентські вибори. Навіть встиг розповісти журналістам, що піде до суду, якщо ЦВК не зареєструє його кандидатом у депутати Верховної ради України через те, що він не жив безперервно на території України протягом останніх п’яти років. Якщо політику таки доведеться судитися, які його шанси на успіх, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Нагадаємо, Саакашвілі був відсутній в Україні з лютого 2018 до травня 2019 року після того, як його видворили з країни. І ця прикра обставина може завадити йому зареєструватися в ЦВК, оскільки за законом у народні депутати можуть балотуватися лише ті громадяни України, які постійно мешкали на її території протягом останніх п’яти років перед виборами.

Юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, що повернув громадянство України СаакашвіліПрезидент Зеленський мав три варіанти вирішення цієї проблеми, але обрав не найкращий, з точки зору права, шлях, вважає юрист.

Сам Саакашвілі вважає, що його відсутність може бути розцінена як вимушена з поважних причин.

«Дійсно, якщо особа вимушено була поза межами України, то за таких обставин можна говорити, що вона постійно мешкала на території України. Наприклад, є судова справа Європейського суду з прав людини, коли всім відомий майор Мельниченко судився проти держави Україна, коли його не допустили до виборів через те, що він тривалий час перебував за кордоном. І тоді суд дійшов висновку, що це рішення було неправильним», – зазначив Москалюк.

Він нагадав, що схожа ситуація була з нардепом-патріархом Звягільським, який два роки перебував у Ізраїлі, через що його також не хотіли реєструвати на парламентські вибори. Сам він заявив, що лікувався, й Верховний суд (а справа дійшла до цієї інстанції) з огляду на те, що йдеться про лікування, й це вимушений стан, дійшов висновку, що Звягільський не порушив вимоги про п’ятирічне перебування на території України.

«До речі, ця тема також порушувалася в контексті Кличка, коли постало питання про те, чи жив він в Україні протягом 5 років, коли балотувався в мери Києва», – додав Москалюк.

Він не виключив, що така ж проблема може стосуватися й Вакарчука, адже він нещодавно тривалий час перебував на навчанні у США. «Якщо це тривало більш ніж півроку, то також може постати питання, чи дотримана ним вимога, яка ставиться до народних депутатів», – наголосив юрист.

Як бачимо, в Саакашвілі досить непогані перспективи довести в суді, що він вимушено був відсутній у зв’язку з політичним переслідуванням. Щодо того, чи встигне політик і отримати рішення суду, і успішно зареєструватися, то, за словами Москалюка, такі виборчі спори за законодавством мають вирішуватися в короткі терміни в Адміністративному суді. Тож шанси вчасно потрапити до ЦВК в Саакашвілі досить непогані.

Нагадаємо, ми писали, що Саакашвілі представив першу п'ятірку своєї партії.

Також «Слово і Діло» писало про те, що юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, яким той повернув громадянство України Саакашвілі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: