Тимошенко подала до ДБР заяву щодо незаконного привласнення ГТС

Читать на русском
Батьківщина подала до ДБР) заяву про скоєння очільниками уряду, НКРЕКП та «Нафтогазу» спроб доведення ГТС України до штучного банкрутства.

Команда «Батьківщини» подала до Державного бюро розслідувань (ДБР) заяву про скоєння очільниками уряду, НКРЕКП та «Нафтогазу» спроб доведення ГТС України до штучного банкрутства.

Як пише «Слово і Діло», про це Юлія Тимошенко заявила 21 червня на прес-конференції.

ГТС України хочуть віддати в міжнародний консорціум. Як скоро та в чому ризик?Коболєв повідомив, що Україні потрібно в найближчі два місяці вирішити, чи готова вона передати контроль над своєю ГТС неукраїнській компанії або консорціуму.

Окрім цього, Тимошенко звернулась до президента з проханням скликати засідання РНБО та накласти вето на дві постанови уряду, «які позбавляють нашу державу найціннішої власності».

Як пояснила лідер «Батьківщини», зараз розгортається завершальний етап позбавлення України нашої стратегічної державної власності – ГТС, яка приносить нам до 3 млрд дол. щорічно і побудова якої з нуля обійдеться у 300 млрд євро.

Тимошенко переконана: якщо ми втратимо ГТС, кожна родина в країні стане біднішою на 18 тис. євро (якщо вартість ГТС розподілити на кількість родин).

За її даними, в 2007 році було ухвалено закон за її авторства, який захищав ГТС. У документі йшлося про заборону реорганізації, поділу, відділення, злиття, приватизації, застави – все було заборонено: «Тому що ми добре знали, що багато охочих цей ласий шматок хоче прибрати до рук».

Проте це діяло до 2014 року, коли було підписано закон, який скасував всі заборони. Потім Володимир Гройсман підписав дві постанови – 496 та 484, де передбачено, що новоствореному ПАТ «Магістральні газопроводи України» повністю передається ГТС, сховища, все майно, розповідає лідер «Батьківщини».

У пунктах постанови, зазначає Тимошенко, дивно написано, що «цей ПАТ виводиться з системи управління держави і передається в управління невідомо яким міжнародним компаніям, і держава не матиме права на це впливати».

На думку Тимошенко, для того, щоб прикрити цю «авантюру» з 2016 р. доводять ГТС до банкрутства.

«Вони робили це стратегічно, щоб потім пояснити українцям, що це нікому не потрібний брухт. І компанія «Нафтогаз» створювала штучну заборгованість перед ГТС, не платила за послуги, і показувала збитки ГТС: у 2016р. – 6 млрд грн, 2017р. – 25 млрд і в 2018р. – 32, 5», - сказала Тимошенко.

Раніше «Нафтогаз» назвав обсяг газу в сховищах на початку літа.

Також Зеленський заявив про потребу протидії «Північному потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: