Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Геращенко пообіцяла, що буде наполягати щоб всі законопроекти, які мають на меті фінансові видатки, презентувалися в парламенті виключно за двох умов: з висновком Міністерства фінансів і в присутності представників Мінфіну

3 вересня 2018 року народний депутат України Ірина Геращенко пообіцяла, що, як Перший заступники Голови ВРУ, буде наполягати щоб всі законопроекти, які мають на меті фінансові видатки, презентувалися в парламенті виключно за двох умов: з висновком Міністерства фінансів і в присутності представників Мінфіну (-11:20)..
Не виконано
Сказано 3 вересня 2018 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/BPP.Solidarnist.official/videos/726566904359369/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64521
  • http://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/6903.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64521
  • https://www.youtube.com/watch?v=rz6yQAAAYoQ

Результат

20 вересня 2018 року ВРУ ухвалила проект закону №9026 "Про внесення зміни до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік", автором якого є Ірина Геращенко. Проектом закону передбачається створення належного забезпечення виплат особам позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань, та/або органів влади Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях. Доповідаючи на засіданні ВРУ Ірина Геращенко зазначила, що реалізація законопроекту не потребує жодної додаткової копійки з бюджету, і це тільки зміна назви строчки в бюджеті видатків. Поряд з цим, у висновку Головного науково-експертного управління зазначається, що реалізація пропозицій законопроекту, які передбачають розширення переліку заходів, що визначені в новій редакції відповідної бюджетної програми, вочевидь потребуватиме додаткових коштів з Державного бюджету України. А у висновку бюджетного комітету містяться і коментарі Міністерства фінансів України, відповідно до якого , реалізація ініціативи не вплине на дохідну та видаткову частини Державного Бюджету і буде здійснюватися в межах коштів, передбачених у Бюджеті на 2018 рік за програмою 1601020, і з позиції Міністерства законопроект може бути прийнятий. Сам же комітет зазначив, що до проекту закону слід було надати фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), зокрема щодо можливості забезпечення за рахунок передбаченого у державному бюджеті на 2018 рік обсягу видатків за бюджетною програмою 1601020 всіх запропонованих проектом закону напрямів спрямування коштів.

Таким чином, ухвалення проекту закону відбулося з висновком Міністерства фінансів України. Однак, не було дотримано запевнення самої ж Ірини Геращенко у другій частині. Зокрема, Ірина Геращенко доповідала навіть без співдоповідача від бюджетного комітету, та ,на засіданні, не було представника Мінфіну.

Обіцянка, отримує статус "не виконано", оскільки попри запевнення Ірини Геращенко законопроект, який має на меті фінансові видатки, презентувався у парламенті без представників Мінфіну. Поряд з цим, Ірина Геращенко навіть не наполягала на необхідність виступу представника Мінфіну щодо цього питання.