Суд не продовжив слідство в справі Березкіних

Читать на русском
Столичний райсуд повідомив антикорупційним правоохоронних органам, що слідство у справі Ощадбанку має продовжувати прокурор.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

Суд не продовжив слідство у кримінальному провадженні за підозрою сина та дочки народного депутата Станіслава Березкіна Максима і Вікторії, а також інших осіб у заволодінні 20 мільйонами доларів кредиту Ощадбанку аграрним холдингом «Креатив».

Таке рішення 4 червня ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Максим Вишняк за результатами розгляду клопотання Національного антикорупційного бюро погодженого Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в рішенні, у кримінальному провадженні детектив неодноразово призупиняв і поновлював слідство. Причиною призупинення слідства є виконання міжнародних правових доручень, зокрема, направлення запитів про допомогу до Швейцарії та Белізу.

У зв'язку з завершенням строків розслідування детектив просив їх продовжити, оскільки наразі завершити слідство не є можливим. За його словами, у справі ще необхідно провести низку слідчих та інших дій, зокрема: перекласти отримані від Швейцарії матеріали і на підставі них, за необхідності, допитати фігурантів цих матеріалів; отримати висновок технічної експертизи документів, а також отримати відповіді на інші запити НАБУ до Швейцарії, Кіпру та Белізу.

Вивчивши клопотання, суддя Вишняк відмовив у його задоволенні. Він вказав, що продовжувати слідство через суд є необхідним у кримінальних провадженнях, які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань після 16 березня 2018 року, тобто набуття чинності відповідних змін до законодавства. Таким чином, як вважає суддя, слідство у справі Березкіних має продовжувати прокурор своєю постановою.

Як відомо, НАБУ затримало та повідомило про підозру в цій справі сину нардепа Березкіна Максима. Суд взяв його під варту з альтернативою застави. Водночас, на самого члена парламенту внесли подання про притягнення його до кримінальної відповідальності, оскільки слідство відводило йому роль організатора. Проте Верховна Рада відхилила це подання.

Також НАБУ повідомило про підозру дочці нардепа Вікторії Березкіній. Пізніше суд відпустив її під особисте зобов'язання.

Нагадаємо, за версією слідства, нардеп Березкін у 2013-2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: