У ПЦУ заявили про розкол через Собор Філарета

Читать на русском
Православна церква України готова відлучити почесного патріарха Філарета в разі проведення собору Київського патріархату 20 червня, участь в якому означатиме розкол.

Православна церква України готова відлучити почесного патріарха Філарета в разі проведення собору Київського патріархату 20 червня, участь в якому означатиме розкол.

Про це йдеться в заяві на сайті ПЦУ в п'ятницю, 14 червня, передає «Слово і Діло».

«Самовільне і нестатутне проведення зборів невизначеної групи неуповноважених осіб із присвоєнням цьому зібранню назви «Собор» означатиме церковне розділення і відділення організаторів і учасників таких зібрань від Православної церкви України з усіма канонічними і юридичними наслідками», - йдеться в повідомленні.

У ПЦУ підкреслили, що Філарет не має права одноосібно скликати «Помісний Собор УПЦ КП» ні за статутом Православної церкви України, ні по закритому статуту УПЦ КП.

«Всіх ієрархів, духовенство і віруючих, бажаючих блага Церкві і України, закликаємо не брати участі в заходах і діях, які руйнують єдність помісної Православної церкви», - сказав він.

Раніше Філарет заявив, що юридично Київський патріархат продовжує існувати і він залишається його чинним ієрархом. Свою відмову від УПЦ КП на Соборі 15 грудня 2018 патріарх назвав «чисто ситуативною», так як це була вимога Вселенського патріархату, для отримання Томосу про автокефалію. У той же час, в Міністерстві культури заперечують слова Філарета про те, що Київський патріархат не був ліквідований.

Також нагадаємо, митрополит Епіфаній видав указ проти рішень УПЦ КП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: