Саакашвілі розповів, що робитиме, якщо ЦВК його не зареєструє

Читать на русском
Лідер партії Рух нових сил Міхеіл Саакашвілі піде до суду, якщо ЦВК не стане реєструвати його кандидатом у депутати Верховної ради України.

Лідер партії «Рух нових сил» Міхеіл Саакашвілі піде до суду, якщо ЦВК не стане реєструвати його кандидатом у депутати Верховної ради України.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Радіо Свобода».

Чому Саакашвілі не зможе повернутися в активне політичне життя?Саакашвілі відмовився від пропозиції Віталія Кличка долучитися до його партії. Сам Саакашвілі говорить, що хоче з новим президентом будувати нову країну.

Саакашвілі був відсутній в Україні з лютого 2018 до травня 2019 року після того, як його силоміць видворили з країни. При цьому за законом, в народні депутати можуть балотуватися тільки ті громадяни України, які постійно проживали на її території протягом останніх п’яти років перед виборами.

На питання журналіста, чи дозволить Центральна виборча комісія Саакашвілі взяти участь у виборах, при тому, що його понад рік не було в Україні, той зазначив, що його відсутність може бути кваліфікована як така, що мала місце з поважних причин.

«Президент України Зеленський, я йому дуже вдячний за це, скасував указ свого попередника і визнав, що це було незаконно. Якщо це було незаконно, то моя відсутність теж була незаконною. Якщо вона незаконна, то вона поважна. Тобто, якщо ЦВК не буде мене реєструвати, я сподіваюся, що суд це питання вирішить», – сказав він.

Водночас Саакашвілі пообіцяв виконати рішення суду, якщо ЦВК відмовить йому в реєстрації й суд визнає таке рішення законним.

Нагадаємо, 28 травня президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу свого попередника Петра Порошенка та повернув колишньому президенту Грузії й екс-голові Одещини Міхеілу Саакашвілі громадянство України.

29 травня Саакашвілі повернувсядо Києва.

4 червня мер Києва Віталій Кличко заявив, що піде зі своєю партією УДАР на дострокові вибори Верховної ради й запропонував Міхеілу Саакашвілі стати головою партії. Саакашвілі відмовився від пропозиції Кличка.

Перед цим Саакашвілі закликав однопартійців з «Руху нових сил» підтримати партію Володимира Зеленського «Слуга народу» на майбутніх позачергових виборах до Верховної ради.

Пізніше Саакашвілі заявив, що «Рух нових сил» іде на вибори до Верховної ради самостійно.

Партія «Рух нових сил» представила першу десятку кандидатів свого списку кандидатів до Верховної ради. Список очолив Саакашвілі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: