Чому Саакашвілі не зможе повернутися в активне політичне життя?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Мабуть, за попереднього президента Саакашвілі отримав дуже серйозний урок, як не варто робити. Суть його в тому, що політичні трюки в Україні не завжди є ефективними. Тепер Саакашвілі буде обережнішим.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Зараз Аваков дуже жорстко реагуватиме на будь-які дії Саакашвілі в разі його активізації. Тому, коли команда Зеленського вирішувала питання повернення Саакашвілі в Україну, цей момент був прорахований. Вони розуміють, що його повернення може супроводжуватися певною деструкцією», – зазначив Дуда.

Скоріш за все, йому пояснили, що це повернення на певних умовах, інакше відправлять назад. Тому Саакашвілі не буде вести дуже активної політичної діяльності в Україні, уточнив він.

«З одного боку, для нього це справа честі, він начебто може помститися Порошенку. Однак, з іншого боку, в активній політиці він не використовуватиметься», – додав експерт.

Юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, що повернув громадянство України СаакашвіліПрезидент Зеленський мав три варіанти вирішення цієї проблеми, але обрав не найкращий, з точки зору права, шлях, вважає юрист.

Можливо, є певні домовленості щодо політичної позиції Саакашвілі. Не виключено, що Саакашвілі використовуватиметься як топ-агітатор проти команди Порошенка, підкреслив він.

«Активної політики він вести не буде. Сам Зеленський навряд чи піде на такі кроки, щоб дати якусь посаду, навіть радника. Якщо таке й трапиться, то це стосуватиметься виключно грузинських реформ. Принаймні в публічному просторі це подаватиметься як залучення найкращого досвіду в грузинських реформах», – пояснив політолог.

Однозначно, його не призначатимуть на адміністративну посаду. Звичайно, команда Зеленського намагається відрізнятися від попередньої, але зараз вони повернули, образно кажучи, буйних представників – Савченко, Саакашвілі, Портнова, Коломойського, наголосив він.

«Це може бути проблемою. Скоріше за все, це прораховували, коли ухвалювали рішення про їх повернення в політичне життя. Навряд чи це були спонтанні рішення. Тому зі всіма ними була проведена профілактична бесіда. Тим більше відіграти все назад також можна. Наприклад, скасувати попередній указ», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, чи зможе Саакашвілі балотуватися на дострокових виборах до Ради.

Додамо, юрист дав жорстку оцінку указу Зеленського, який повернув громадянство України Саакашвілі.

Що пишуть у соцмережах про рішення Зеленського повернути Саакашвілі громадянство – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: