Шлюб за розрахунком: чому Кличко покликав Саакашвілі до партії

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

У такому союзі є свій політичний розрахунок. Річ у тім, що в партії УДАР немає жодних шансів самостійно пройти до ВР.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«За даними різних джерел, Кличко намагався домовитися з «Батьківщиною» та «Європейською солідарністю». Переговори велися майже з усіма провідними політичними силами. Однак або давали мали, або відмовляли взагалі. Наприклад, БПП могли запропонувати дуже мало, одне місце в двадцятці, ще кілька міст. Це майже нічого. Ймовірно, такі умови не задовольнили не стільки Кличка, скільки його оточення. Вони хотіли більшого. Спонсори також хотіли б до парламенту. А в Порошенка зараз фейсконтроль. Вони не хочуть брати одіозних персон», – зазначив Фесенко.

Тому, як то кажуть, на безриб'ї і рак риба, додав він.

В українській політиці багато хто живе в світі політтехнологічних ілюзій. Саакашвілі доволі харизматичний, його повернення викликало інтерес, у декого ще є припущення, що він може бути потягом, який довезе до парламенту. Можливо, частково така логіка могла спонукати УДАР до цього союзу. Крім того, це ще й рішення від безвиході. Інших потенційних партнерів немає, а з кимось домовлятися потрібно, підкреслив експерт.

«Сам Кличко не може йти з різних причин. Він не хоче ганьбитися в разі програшу. Водночас його цікавить боротьба за посаду мера. Потрібні союзники, хоч якесь оновлення. Міст Кличка був очікуваним у 2012 році. Зараз уже інша ситуація. До Кличка вже є критичне ставлення. Він сприймається як регіональний політик. Тому Саакашвілі – це інерція оновлення, намагання додати енергії, бути весь час в інформаційному просторі», – пояснив він.

Навіть якщо не вдасться пройти до ВР, УДАР буде помітним за рахунок Саакашвілі. Однак Кличко дуже ризикує. Всі знають, що Саакашвілі сьогодні друг, а завтра – ворог.

Зараз Кличку це потрібно, як і Саакашвілі. В команді Зеленського, можливо, хтось і симпатизує Саакашвілі, але публічний офіційний союз малоймовірний. Його точно не братимуть до команди для виборів, уточнив Фесенко.

«На вибори потрібні гроші. Саакашвілі вміє їх знаходити. Одна річ – для себе, інша – для партії. Але ж і в УДАРу також щось залишилося. Крім того, Київ – форпост, який можна використовувати. Якісь залишки популярності в Саакашвілі є. Людей він втратив, але дехто все ж залишився», – наголосив він.

Політолог звернув увагу, що в Україні є цілі групи політиків, які активні, але самі не можуть залишитися в політиці, немає структури, ресурсів. Наприклад, «єврооптимісти». Кличко має ресурси.

Кличко вже п'ять років керує Києвом: топ обіцянок мераВіталій Кличко вже п'ять років керує Києвом. Слово і Діло проаналізувало, як мер виконує свої обіцянки.

Можливо, парламентські вибори будуть спробою. Якщо вдасться подолати 5% – добре, а як ні – не страшно. Не виключено, що вони можуть частину людей активізувати в мажоритарних округах. У кожному разі, таким чином обидва намагаються отримати новий імпульс для подальшого політичного розвитку. Кличку потрібен харизматичний активний партнер, а Саакашвілі є потужним джерело енергії, констатував він.

«Шанси теоретично є, але примарні. Можливо, трохи це УДАРу додасть. Радше є якісь ілюзії, сподівання. Однак такий союз зараз для обох хоч щось дає. Кличко має і ресурси, і хоч якісь медіа. Цей союз тимчасовий, як усі союзи Саакашвілі в Україні. Для обох це шлюб за розрахунком», – резюмував Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про об'єднання Кличка та Саакашвілі.

Додамо, Віталій Кличко став безумовним рекордсменом за кількістю даних обіцянок за п'ять років.

Нагадаємо, Кличко вже п'ять років керує Києвом. Топ обіцянок мера – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: