Конституційний суд визнав створення Нацкомісії з тарифів неконституційним

Читать на русском
Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Як пише «Слово і Діло», про це інформує «Дзеркало тижня».

Пеня за борги за комуналку та абонплата за воду: що нового чекає на українців у травніЗ травня 2019 року українці мають платити пеню за борги по комуналці та абонплату за послуги ЖКХ. Також на початку травня мають виплатити щорічні одноразові компенсації.

У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Нагадаємо, що НКРЕКП утворив президент Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014 року № 694. Пізніше – 22 вересня 2016 року – Верховна Рада прийняла Закон «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», яким було передбачено, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає та звільняє президент.

КС визнав, що утворивши НКРЕКП своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи.

Новий ринок електроенергії: НКРЕКП затвердила кодекси та правилаНацiональна комiсiя держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила 3 кодекси та 3 правила, необхiднi для впровадження закону України про ринок електричної енергiї.

Так само Конституція не наділяє президента правом призначати та звільняти членів НКРЕКП. Примітним є те, що справа про неконституційність Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» перебувала на розгляді КС з 2017 року.

Упродовж 2018-2019 років, коли головою КС був Станіслав Шевчук, розгляд цієї справи було фактично заблоковано.

Нагадаємо, що 14 травня КС звільнив Шевчука з посади судді КС за грубі і систематичні порушення Конституції та законів, що є несумісним зі статусом судді КС та виявило його невідповідність займаній посаді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: