Тимошенко хоче об'єднатись із Зеленським і Вакарчуком. Чи бути союзу?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Цілком можна зрозуміти позицію Тимошенко, однак Вакарчук навряд чи піде на створення союзу з нею та Зеленським.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Імовірно, в «Батьківщині» припускають, що якщо в Зеленського в наступній Раді не вийде монокоаліції, якщо не буде 226 голосів, то апелюючи до того, що в неї є «Новий курс» та досвід, вона готова врівноважити зміни, пропоновані командою Зеленського. Тобто Тимошенко буде в уряді, а Зеленський – президентом», – зазначив Якубін.

За його словами, Тимошенко говорить про це в розпал парламентської кампанії значною мірою з розрахунком на те, що є запит на зміни в країні. З іншого боку, є нюанс, пов'язаний із тим, що від команд Вакарчука, Зеленського та інших звучить не так багато конкретних алгоритмів, як ці зміни проводитимуться.

«На цьому тлі Тимошенко намагається подати себе таким чином, що вона може не лише говорити про такі зміни, а й пропонувати реалізацію через різні алгоритми, спираючись на «Новий курс», – підкреслив він.

Дострокові вибори до Ради: хронологія виборчої кампаніїДострокові вибори до Верховної ради відбудуться 21 липня. Слово і Діло склало календар з основними датами кампанії.

Багато в чому такий союз залежатиме від результатів виборів. За соціологією, яка є зараз, Тимошенко долає бар'єр у 5%. При цьому «Голос» на межі проходження, уточнив експерт.

«Ба більше, «Голос» більшою мірою нагадує партію Порошенка, але без Порошенка. Вони також озвучують схожі меседжі з «Європейською солідарністю». Та й у команді Вакарчука є люди, які підтримували Порошенка в контексті другого туру виборів, просто в «Голосу» немає антирейтингу, як у Порошенка», – пояснив він.

Союз партій «Голос», «Батьківщина» та «Слуга народу» може бути проблематичним, особливо для партії Вакарчука, додав він.

«Навряд чи Вакарчук готовий піти на такий союз. Вакарчук – це багато в чому повторення програмних речей Порошенка. А ось Зеленський намагається позиціонувати себе так, ніби він відрізняється від Порошенка. Тому такий союз за участю Вакарчука малоймовірний», – резюмував Олексій Якубін.

При цьому політичний аналітик Валентин Краснопьоров вважає цілком можливим партнером для Зеленського лідерку «Батьківщини» Тимошенко.

На його думку, президент домовлятиметься з Юлією Тимошенко й формуватиме більшість.

«Ставка на групу «Приват». Група «Приват» завжди взаємодіяла з Тимошенко. У 2005-2006 роках Богдан представляв сторону уряду Тимошенко. Йдеться про судовий спір щодо перегляду підсумків приватизації Нікопольського заводу феросплавів. НЗФ контролює група «Приват». Тому вони всі співпрацюють, причому давно», – пояснив Краснопьоров.

Хронологія виборчої кампанії – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» вивчило, яким чином досягається ситуативна більшість у ВР VIII скликання, й з'ясувало, що погоду роблять не стільки позафракційні, скільки так звані опозиційні нардепи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: