Дослідження: РПЛ і «Самопоміч» де-факто входять до коаліції з БПП та НФ

Читать на русском

За рік до виборів Верховна Рада плавно повертається до формату коаліції зразка 2014 року. Формально коаліція остаточно розпалася в 2016 році, проте від цього успішні голосування великою кількістю голосів у Верховній Раді не припинилися. «Слово і Діло» вивчило, яким чином досягається ситуативна більшість, і з'ясувало, що «погоду» роблять не стільки позафракційні, скільки так звані опозиційні нардепи. Принаймні результати моніторингу голосувань у парламенті свідчать про існування коаліції де-факто.

Аналітики «Слова і Діла» вивчили підсумки всіх результативних голосувань під час 8-ї сесії VIII скликання за фракціями та в процентному співвідношенні від загального числа депутатів, які проголосували «за». Для моніторингу взяли ухвалені Радою законопроекти в другому читанні та в цілому.

«Народний Фронт» у середньому давав 80% голосів «за» від фракції та 26% голосів від загальної кількості депутатів, які підтримали законопроект. «Блок Петра Порошенка» – 72% голосів від фракції й 39% – від загальної кількості тих, хто голосував «за». На третьому місці несподівано опинилися «опозиційні нардепи» з Радикальної партії Олега Ляшка, які в середньому на 72% підтримували голосування фракцією, стабільно даючи 6% голосів від усіх «згодних» із рішенням парламентарів.

До коаліції де-факто цілком можна включити й «Самопоміч», яка в середньому давала 65% фракційних голосів на тлі 6% від загальної кількості тих, хто голосував «за».

Виходить, що переговори про розширення коаліції, що, як здавалося, безрезультатно вів БПП навесні 2017 року, дали свої плоди. «Ми хочемо коаліцію на п'ятьох, ми про це неодноразово говорили, той формат, в якому вона була від самого початку – із «Сапоміччю», «Батьківщиною» та РПЛ», – заявляв тоді Олексій Гончаренко.

Щоправда, «Батьківщина» продовжує стояти особняком і в середньому дає менш ніж половину голосів від фракції. І лише потім ідуть позафракційні депутати, які сукупно дали 46% голосів за ухвалені законопроекти. При цьому вони склали 10% від усіх тих, хто голосував позитивно за ухвалені законодавчі ініціативи.

«Опоблок» дав лише 18% голосів від фракції та 3% від загальної кількості тих, хто підтримав законопроекти, «Воля народу» – 32%, «Відродження» – 30% голосів від політичної сили.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес». Як справляється зі своїми обіцянками ваш мажоритарник, дивіться в нашій рубриці «Політики на карті».

Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики». Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: