МЗС перерахувало порушення РФ конвенції з морського права

Читать на русском
Зеркаль представила аргументи України в спорі з Росією про порушення Конвенції ООН з морського права.

Заступник голови МЗС України Олена Зеркаль навела у Facebook перелік порушень Росії щодо Конвенції ООН.

Як пише «Слово і Діло», у вівторок, 11 червня, вона опублікувала текст свого виступу в першому усному раунді юрисдикційних слухань арбітражного трибуналу у справі України проти Росії про порушення Конвенції ООН з морського права в Чорному і Азовському морях і Керченській протоці.

Так, вона заявила, що РФ незаконно побудувала міст через міжнародну протоку, що ущемляє права суден усіх країн, що прямують в українські порти або з них, розкрадає українські енергоресурси в межах прав України на морських просторах, перешкоджає вилову риби українськими рибалками.

За словами Зеркаль, починаючи з весни 2014 року Росія викрала у України вже більш як 9 млрд кубометрів природного газу. В результаті дій Росії також істотно скоротився український щорічний вилов риби.

«Ці порушення представляють у своїй сукупності суцільне нехтування міжнародним морським правом з боку Росії», - заявила Зеркаль.

Вона наголосила, що справа України не стосується суверенітету над Кримом, оскільки це питання не заперечується і перебуває поза всякими сумнівами.

Зеркаль висловила впевненість, що Україна має право на розгляд цього спору судом щодо морського права.

«Сьогодні ви побачите, чому Росії не вдасться уникнути вашої юрисдикції. Я переконана: заслухавши наші аргументи, ви погодитеся, що Україна уповноважила вам свою справу і прагне до правосуддя відповідно до Конвенції», - сказала вона.

Зеркаль зазначила, що попередні заперечення Росії не є результатом сумлінної оцінки юрисдикції арбітражного трибуналу.

«Замість того, щоб відповідати на аргументи України про порушення норм морського права, Росія намагається переформатувати спір», - сказала вона.

Як повідомлялося, засідання палати третейського суду в Гаазі розпочалося напередодні і триватиме до вихідних.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: