Порошенко затвердив склад делегації в слуханнях трибуналу ООН

Читать на русском
Публічні слухання Міжнародного трибуналу ООН з морського права мають відбутися 10-11 травня.

Президент Петро Порошенко затвердив склад делегації України для участі в публічних слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо вимоги України про звільнення українських моряків і суден, захоплених Росією в районі Керченської протоки в листопаді минулого року.

Як пише «Слово і Діло», указ №182/2019 оприлюднено на сайті глави держави в п'ятницю, 3 травня.

Делегацію очолить заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

Також до складу делегації увійшли помічник командувача ВМС ЗСУ з правової роботи - начальник юридичної служби Леонід Залюбовський, заступник директора Департаменту - начальник відділу тимчасово окупованих територій Департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова і начальник штабу - перший заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Тарасов.

Указом Зеркаль дозволяється залучати для забезпечення роботи української делегації представників державних органів, адвокатів, радників, експертів і технічних працівників.

Згідно з документом, главі делегації доручено здійснювати підготовку і подання процесуальних документів, позиційних, доказових та інших матеріалів, необхідних для розгляду справ України проти РФ щодо імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів на виконання ст.290 Конвенції ООН з морського права 1982 року і Програми VII до неї. Кабміну доручено забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з участю делегації України в слуханнях.

Нагадаємо, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права з проханням ввести заходи проти Росії і з вимогою звільнити три кораблі і 24 військовослужбовців, які були захоплені біля Керченської протоки.

Своєю чергою, МЗС РФ звинуватило Україну в «неправосудності». У Москві вважають, що Київ використовує ситуацію із захопленням кораблів «у внутрішньополітичних цілях». Також російська сторона вважає, що «Міжнародний трибунал з морського права не володіє юрисдикцією для розгляду керченського інциденту».

Також 3 травня стало відомо, що Росія не братиме участі в слуханнях у справі про імунітет українських кораблів і членів їх екіпажів у Міжнародному трибуналі з морського права, який призначено на 10-11 травня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: