Розпуск Ради: які лазівки використала ВР та чи може КСУ скасувати вибори

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Ситуація неоднозначна. Наразі думки щодо того, чи може КСУ скасувати дострокові вибори, розділилися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

«Наразі є дві позиції. По-перше, якщо суд ухвалить рішення про визнання указу неконституційним, то це має зупинити виборчий процес, а вибори мають відбутися восени в зазначені терміни. Інша позиція полягає в тому, що навіть якщо суд ухвалить рішення про неконституційність указу, то він вичерпав свою дію в момент ухвалення. Тобто вже виборчі правовідносини запущені, а його скасування нічого не вирішує, оскільки відносини розпочалися, вибори будуть позачерговими», – зазначив Малишев.

Наразі найголовніше, що КСУ, якщо знайде підстави для визнання указу неконституційним, має коротко вказати правові наслідки. Наприклад, що вибори відбудуться восени, що цей виборчий процес зупиняється, уточнив він.

Заява Зеленського про розпуск парламенту не має жодної юридичної сили – юристДля розпуску парламенту має бути не тільки зафіксований факт відсутності коаліції, але й пройти 30 днів для обрання новой. До того ж новий президент не оприлюднив відповідний указ.

«Тобто суд у своєму рішенні може чітко вказати, якими є юридичні наслідки того чи іншого рішення КСУ. Це було б доцільно, щоб був чіткий меседж. Адже інакше, наприклад, юристи все одно матимуть різні тлумачення, різні питання про наслідки», – підкреслив юрист.

Від якої дати рахувати припинення існування коаліції – також спірне питання, додав він.

За його словами, низка фахівців вважають, що коаліції не існує з 2016 року. В цій ситуації річ у тім, що ВР не внесла до регламенту жодної згадки про коаліцію як таку. Тобто жодних змін, норм, які б регулювали питання правовідносин коаліції, в регламенті немає. В тому числі, не зазначені терміни.

«Ці лазівки створені ВР задля самозбереження. Це недемократично, неправильно. Ці лазівки не можуть бути підставою для того, щоб у президента не було права вказати, відколи рахувати термін припинення існування коаліції», – акцентував експерт.

Неврегулювання ВР цього питання не має блокувати інші важливі питання, в тому числі питання, коли президент ухвалює указ про дострокові вибори на підставі того, що коаліція певний час не сформована, пояснив він.

За його словами, складно сказати, як довго триватиме судовий процес. Однозначно, для суспільства краще, щоб справа не затягувалася.

«Хоч і немає чітких зобов’язань, але певні терміни вказують, що рішення має бути до 29 червня. Однак для розвитку демократії краще не тягнути до 29 червня. Тим більше не затягувати до того, щоб оголосити рішення після голосування. Тоді буде порушене питання про те, чи може цей склад КСУ повноцінно виконувати свої функції», – резюмував Борис Малишев.

Нагадаємо, юрист Олександр Москалюк розповів «Слову і Ділу», що Володимир Зеленський своїм рішенням про розпуск парламенту порушив юридичну процедуру.

Більше про умови, за яких може відбутися достроковий розпуск Ради, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: