Рада підтримала за основу законопроект запровадження військового капеланства

Читать на русском
Верховна Рада підтримала за основу законопроект 10244-1 запровадження військового капеланства. За проголосували 227 народних депутатів.

Верховна Рада підтримала за основу законопроект 10244-1 запровадження військового капеланства. За проголосували 227 народних депутатів.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Законопроект визначає, що військове капеланство - діяльність капеланських об'єднань, військових капеланів і військових капеланів-волонтерів із забезпечення реалізації права на свободу віросповідання, душпастирської опіки особового складу Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Очікується, що до організації та забезпечення виконання завдань військового капеланства будуть залучатися всеукраїнський міжконфесійний дорадчий орган з питань військового капеланства, підрозділи/посадові особи із питань військового духовенства і командування військових частин Збройних Сил, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, капеланських об'єднання, військові капелани і військові капелани-волонтери.

Законопроект встановлює, що в релігійних організаціях створюються капеланські об'єднання, з якими Міноборони, відповідні органи управління ЗСУ та інших військових формувань та правоохоронних органів спецпризначення укладають генеральні угоди душпастирської опіки. Порядок укладення таких угод визначить Кабмін.

Очікується, що держава і капеланські об'єднання будуть взаємодіяти на партнерських засадах: держава сприятиме створенню умов для виконання завдань військового капеланства, а капеланські об'єднання не втручатимуться в діяльність ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів спецпризначення.

Проект закону передбачає, що командири військових частин будуть сприяти діяльності військових капеланів в реалізації права особового складу на свободу світогляду і віросповідання. Встановлено, що безпосередньо душпастирську опіку особового складу здійснюватимуть військові капелани або військові капелани-волонтери. У документі передбачені їхні права і обов'язки, а також регламентовано їхнє підпорядкування капеланських об'єднанням.

Законопроект визначив гарантії забезпечення державою реалізації права особового складу на свободу віросповідання, душпастирської опіки.

Нагадаємо, в липні минулого року в Україні відбулися перші збори капеланів.

Також відзначимо, священикам УПЦ МП заборонили служити капеланами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: