Що політики обіцяли пенсіонерам

Читать на русском
Перед виборами депутати в своїх обіцянках орієнтуватимуться на найбільш вразливі категорії населення, зокрема на пенсіонерів. Розбираємося, що їм обіцяли раніше.
Слово і Діло

Парламентські вибори, як і президентські, принесуть українцям багато нових обіцянок. Все піде за звичним сценарієм: підвищити зарплати, скасувати депутатську недоторканність, запровадити страхову медицину, знизити тарифи на комунальні послуги тощо. При цьому багато кандидатів у депутати в своїх обіцянках і заявах орієнтуватимуться на найбільш вразливі категорії населення, зокрема на пенсіонерів. Їх не вперше й не востаннє «годуватимуть» обіцянками, тому «Слово і Діло» проаналізувало, що вже раніше політики обіцяли пенсіонерам, що зробили, а які запевнення провалили.

Невиконані обіцянки

Віктор Бондар у 2014 році, балотуючись до Ради, обіцяв забезпечити соціальний захист військових пенсіонерів. Верховна рада ухвалила з цього питання сім ініціатив, серед них «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (перерахунок пенсій), «Про внесення змін до статті 9 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо забезпечення рівності прав військовослужбовців на грошове забезпечення), «Про внесення змін до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та інших категорій осіб». Але депутат пропустив 4 із 7 голосувань і при цьому не ініціював власних законопроектів щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців.

У своїй програмі Сергій Матвієнков пообіцяв забезпечити систему стабільних соціальних гарантій для пенсіонерів. Шанс у нього був, коли парламент ухвалив пенсійну реформу. Нагадаємо, що реформа передбачала перерахунок виплат 10 млн пенсіонерів, підвищення пенсій на 11% із жовтня 2017 року, а надалі – завдяки прив'язці до прожиткового мінімуму. З 2021 року проводитиметься автоматична індексація пенсій за ступенем збільшення середньої зарплати. Але Матвієнков утримався й не проголосував за законопроект.

Утримався на голосуванні за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» і Олег Березюк. Так він провалив свою обіцянку проголосувати за скасування 15% оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам, реформа цю норму передбачала.

Кілька обіцянок щодо пенсіонерів не виконав Сергій Каплін. На початку минулого року він обіцяв, що змусить Раду 7 лютого ухвалити постанову про перерахунок пенсій для пенсіонерів-силовиків. Того дня під будівлею парламенту декілька сотень військових пенсіонерів влаштували акцію протесту, вони вимагали підвищення та перерахунку пенсій, із ними мітингував і Каплін. Однак Верховна рада, незважаючи на спробу тиску, питання про перерахунок пенсій для силовиків не розглянула.

Влітку 2018 року Каплін запевнив, що комітет із питань соціальної політики проведе своє розслідування щодо затримки з виплатою пенсій (і покарає винних). За два місяці депутат призначив винним прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в той час як у комітеті заявили, що не мають права проводити розслідування й притягати винних до відповідальності

Гройсман, своєю чергою, в липні 2017 рік дав обіцянку позбавити політиків впливу на підвищення пенсій перед виборами в ручному режимі. «Ми пропонуємо захисний механізм – індексацію пенсій. Це унеможливлює махінації з пенсіями в ручному режимі. Ми позбавимо популістів і шахраїв інструменту впливу на виборців-пенсіонерів», – говорив прем'єр. Пенсійну реформу, яка передбачає індексацію пенсій, парламент ухвалив. Але впливу політиків цей процес усе одно не уникнув. Наприклад, перед президентськими виборами Петро Порошенко ініціював одноразові виплати пенсіонерам, які мають великий страховий стаж.

Згідно з програмою Кабінету міністрів, міністр соціальної політики Андрій Рева мав щокварталу переглядати й підвищувати мінімальну пенсію. Не все так погано, але запевнення не виконане. У 2019 році пенсійні виплати збільшуватимуться автоматично без щоквартального перегляду, перерахунок у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму відбувається двічі на рік.

Виконані обіцянки

Як і обіцяв Володимир Гройсман, із 1 січня минулого року відбулося підвищення пенсій військовослужбовцям. Кабінет міністрів ухвалив рішення підвищити в середньому на 1,5 тисячі гривень, це рішення не потребувало внесення змін до чинного законодавства.

Також восени минулого року виникли проблеми з доставкою пенсій – генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський повідомив, що компанія скасовує доставку з початку 2019 року. Глава уряду запевнив, що не допустить цього. Станом на кінець 2018-го, після того, як Кабмін ухвалив рішення виділити «Укрпошті» 500 млн грн на покриття збитків, пов'язаних із послугою доставки пенсій, компанія досягла відповідної згоди з Пенсійним фондом України. Таким чином, «Укрпошта» продовжила надавати послугу.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко в обіцянці 2017 року поєднав дві свої улюблені теми – обіцяв, що в 2018-му доб’ється підвищення пенсій для селян. З огляду на те, що в 2018 році соціальні виплати для пенсіонерів підвищувалися на основі державного бюджету, а «радикали» й сам Ляшко за нього голосували, обіцянка виконана.

Також Ляшко виконав обіцянку внести до парламенту законопроект про забезпечення пенсіонерів безкоштовними ліками. Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовними лікарськими засобами громадян похилого віку» був зареєстрований в квітні 2016 року, він передбачає безкоштовне надання життєво необхідних ліків особам, які досягли пенсійного віку, а також особам, яким до досягнення пенсійного віку залишилося не більш ніж півтора року. Обіцянка виконана, щоправда, документ ще чекає на розгляд.

Місцева влада пенсіонерам обіцяє небагато, і є успіхи. Мер Житомира Сергій Сухомлин виконав програмну обіцянку створювати центри «третього освіти» для пенсіонерів і людей похилого віку. У 2016 році таких центри в місті створили два: на вулицях Партизанській і Добровольчих батальйонів.

Борис Філатов у своїй програмі обіцяв надавати підтримку пенсіонерам Дніпра. З 2016 року в міському бюджеті стали закладати більше коштів на забезпечення ліками громадян пільгових категорій. Минулого року міська рада ухвалила програму довічного догляду за літніми людьми. Договір про довічне утримання зможуть добровільно оформити громадяни віком від 65 років. Згідно з угодою, можна буде обрати різні види довічного забезпечення, зокрема щомісячну грошову компенсацію. Літніх людей можуть забезпечувати продуктами, одягом чи медикаментами. З обіцянкою мер впорався.

Крім того, Філатов до кінця літа 2016 року відкрив обіцяний муніципальний табір для пенсіонерів «Золотий вік».

Що ще політики можуть зробити для пенсіонерів

Є перша обіцянка щодо пенсіонерів від президента Володимира Зеленського: в своїй передвиборчій програмі він обіцяв, що Україна перейде від солідарної до накопичувальної пенсійної системи. Всі страхові накопичення, відкладені людиною протягом життя, не будуть зникати у фондах, а переходитимуть у спадок.

Грізно звучать обіцянки депутата Сергія Капліна. В лютому минулого року (а потім у квітні) він пообіцяв, що будуть паралізовані всі магістральні напрями до країни (Одеський, Дніпропетровський, Харківський маршрути, траса на Варшаву), заблокована будівля Верховної ради та готелі, в яких проживають нардепи, а також усі аеропорти, якщо не буде перерахована пенсія військовим пенсіонерам. Перерахунку досі немає, але й Каплін, на щастя, нічого не блокує.

Вже на початку цього року Каплін пообіцяв зібрати в усій країні сотні тисяч підписів щодо перерахунку пенсій силових відомств. «Подав постанову до Верховної ради з листом-ультиматумом до Кабміну. Ми вимагаємо реального перерахунку. Жодної розстрочки, подачки та урізання пенсіонерів силових відомств не влаштують», – додав він. Обіцянка також іще в процесі виконання.

Ігор Мосійчук наприкінці минулого року обіцяв, що «радикали» доб'ються розгляду законопроекту про соціальний захист чорнобильців щодо пенсійного забезпечення: «Я підкреслюю, що ми доб'ємося розгляду цього законопроекту, з нового року, точно, тому що зараз хоч блокуй, хоч не блокуй (трибуну – ред.)». Обіцянка ще не виконана, й разом із «радикалами» депутат, імовірно, її вже не реалізує.

Дмитро Святаш обіцяв допомагати непрацездатним і літнім людям, а Геннадій Чекіта – домогтись ухвалення дієвої програми матеріального забезпечення лікування людей похилого віку. Термін виконання обіцянки добігає кінця, а прогресу все ще немає.

Найбільш довгострокову обіцянку дав міністр соціальної політики Андрій Рева – в найближчі 10 років пенсійний вік українців не підвищуватимуть. У 2028 році перевіримо.

Нагадаємо, в Кабінеті міністрів повідомили, що українські пенсії з 1 березня зросли не менш ніж на 100 гривень.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: