Розкрадання в «Укроборонпромі»: з'ясувалися деталі підозри екс-детективу НАБУ

Читать на русском
Колишньому працівнику Національного бюро висунули підозру за неналежне розслідування справи про корупцію на оборонному заводі.
Юрій Луценко, Ольга Варченко і Назар Холодницькийфото: прес-служба ГПУ

Слідчі Державного бюро розслідувань під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України повідомили про підозру колишньому детективу Національного антикорупційного бюро Євгену Завгородньому за приховування злочину (частина 1 статті 396 ККУ) про розкрадання на Харківському бронетанковому заводі.

Про це журналісту «Слова і Діла» повідомили джерела в правоохоронних органах.

За словами співрозмовників, екс-детективу висунули підозру через нібито безпідставне відкликання експертизи у справі ХБТЗ. Проте, як вказують джерела, експертизу відкликали через відсутність оригіналів документації на всі приціли, які поставили на завод, але фактично жодної поставки не було. За їх словами, НАБУ мало у розпорядженні лише оригінал документації на один приціл з 11 загалом і тому у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз повідомили, що не зможуть провести експертизу по всіх прицілах.

Водночас, як стверджують джерела, КНДІСЕ провів експертизу всіх прицілів на прохання Держбюро розслідувань на підставі документації на 1 приціл.

Як з'ясувалося, Завгородній звільнився з НАБУ у червні 2017 року.

Як відомо, журналісти Bihus.info встановили, що працівники НАБУ можуть бути причетні до зливу кримінального провадження про розкрадання на ХБТЗ. Зі змісту розслідування вбачається, що Андрій Рогоза, фактичний контролер ТОВ «Оптимумспецдеталь», та Віталій Жуков обговорюють нібито підготовку та передачу грошових коштів як неправомірної вигоди службовим особам правоохоронних органів, у тому числі НАБУ, за нездійснення слідчих дій у провадженнях щодо корупція в Укроборонпромі. Так, у цьому сюжеті наводяться факти спілкування між ймовірними фігурантами справи та працівниками НАБУ за допомогою месенджеру WhatsApp.

Нагадаємо, після сюжету журналістів НАБУ заявило про початок службового розслідування. Пізніше його завершили. За результатами розслідування, директор НАБУ Артем Ситник оголосив догану керівнику Головного підрозділу детективів Андрію Калужинському і детективу, а до першого заступника директора Гізо Углави застосував дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження.

Раніше ДБР почало розслідувати вказані у журналістському сюжеті факти. Також слідчі провели обшук у будівлі НАБУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: