Що означає повернення Кучми до Мінського процесу?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог
Тарас Березовецьполіттехнолог

Леонід Кучма – не хлопчик, не «весільний генерал», і просто так не буде повертатися до ТКГ за черговою порцією критики.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, передає «Слово і Діло».

За його словами, після приїзду минулого тижня міністрів закордонних справ Німеччини та Франції в Україну намітилися перспективи реалізації Мінських або інших угод.

«Під ці перспективи потрібен важкоатлет на кшталт Кучми. Це позитивний знак. Подивимось, як запрацює ТКГ в Мінську 5 червня, але маркером у цьому процесі, звичайно, стане наступна зустріч у Нормандські форматі», – додав політолог.

Політтехнолог Тарас Березовець зазначив, що призначення Кучми головою української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі правильне.

Перші й останні кроки президентів України на посадіСлово і Діло вивчило, які укази та призначення підписували президенти в перші й останні дні на посаді.

«Кучма особисто знайомий із Путіним ще з часів перебування того очільником ФСБ, а потім прем'єром, і це той випадок, коли стара школа – найкраща школа. Кучма за попередні роки роботи в Тристоронній групі показав зуби росіянам. І на його вихід сепаратисти й росіяни відреагували з полегшенням», – уточнив він.

Зараз Кучма повертається в найскладніший момент, коли працювати з Путіним майже неможливо ані нашим, ані європейцям, додав експерт.

«У кожному разі, переговірників його рівня можна порахувати на пальцях однієї руки», – підкреслив він.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Леоніда Кучму замінив екс-прем'єр-міністр, екс-голова СБУ та Міністерства оборони, колишній секретар РНБО Євген Марчук. 19 травня 2019 року Марчук залишив Тристоронню контактну групу.

3 червня Зеленський представив Кучму як нового голову тристоронньої контактної групи в Мінську.

«Слово і Діло» з'ясувало, як три останніх президенти України проводили перші й останні дні на посаді: які укази підписували, які законопроекти вносили, кого призначали.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: